Kerrostalojen ovikoodilukoissa on tietoturvariski – USU: Taloyhtiöissä ollut haluja laittomiin "salapoliisileikkeihin"

Kerrostalojen sähkölukkojärjestelmä kerää datan, jota saa tarkastella ainoastaan poliisi rikosepäilyä tutkiessaan. Sirpa Repo

Mikko Välimaa

Viestintäviraston mukaan Suomessa on tällä hetkellä ainakin 2 000 täysin suojaamatonta, internetiin kytkettyä rakennusautomaatiolaitetta, jotka ovat asuin- ja liikekiinteistöjen käytössä.

Uutissuomalainen (USU) kertoo, että laitteet ovat esimerkiksi lämmitykseen tai lukituksen ohjaamiseen liittyvää talotekniikkaa.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijaSami Orasaarisanoo USU:lle, että suomalaisissa taloyhtiöissä ei ole ymmärretty suojaamattomuuden riskejä.

Laitteita voidaan käyttää hyväksi palvelunestohyökkäyksissä kolmatta osapuolta kohtaan ja aiheuttaa vahinkoa kiinteistöille.Laitteita voidaan myös päästä ohjailemaan ulkopuolelta.

– Suojaamattomaan laitteeseen on kenellä tahansa maailmasta pääsy. Voidaan availla ovia tai säätää lämmitystä, Orasaari sanoo.

Toinen riski liittyy ovilukituksen,valvontakameroiden jajopa vesimittareiden keräämäämdataan, joka lain mukaan muodostaa henkilörekisterin.

Datan käyttö ja säilyttäminen kuuluu tietosuoja-asetuksen piiriin, ja vainesitutkintaviranomaisella on oikeus tarkastella tietoja. Sekin vaatii rikosepäilyn ja siihen liittyvän tutkintapyynnön.

Toisinaan taloyhtiöissä on ollut USU:n mukaan halujalaittomaan "salapoliisileikkiin".

– Lähinnä näitä kysymyksiä tulee, kun tahdottaisiin itse selvittää jokin vahingonteko. Tai haluttaisiin tietää, kuka on kantanut likaisen pyörän yläkertaan ja sotkenut rappukäytävän. Uskon ja toivon, ettei tallenteita kuitenkaan mennä tutkailemaan, sanooIsännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen USU:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu