Voiko feministi haluta tulla alistetuksi?

Kirjailija Essi Tammimaa sanoo olevansa feministi ja seksuaalisuuden monimuotoisuuden puolestapuhuja.

Marjo Rämö

– Miten voin feministinä hyväksyä, että nainen kokee seksuaalista halua alistua?

Tähän kysymykseen kirjailija Essi Tammimaa lähi hakemaan vastausta ryhtyessään työstämään tuoretta kirjansa Isän kädestä.

Asia vaivasi erityisesti, sillä Tammimaa sanoo olevansa sekä feministi että seksuaalisuuden monimuotoisuuden puolestapuhuja.

Isän kädestä on rankka romaani itsensä ja oman seksuaalisuutensa löytämisestä.

Vastarakastunutta Ruutia kiehtoo ajatus tulla alistetuksi, orjuutetuksi jopa lyödyksi. Mutta, miten kertoa epävarmat tunteensa puolisolle.

– Kirjoittaessa pohdin, miten vaikeata on neuvotella tällaisesta partnerin kanssa. Miten sanoa kiltille ihmiselle, joka rakastaa sinua: haluaisin, että lyöt minua.

– Entä, miten voi antaa anteeksi, jos toinen orjuuttaa, lyö, alistaa. Sillä ajatus siitä, että ketään ei saa lyödä istuu meissä syvässä.

Teemaan tutustuakseen Tammimaa luki loputtomia nettikeskusteluja aiheesta. Moni muukin pohti elämän muilla osa-alueilla arvostamansa tasa-arvon ja seksuaalisen alistumisen yhteensopivuutta

Omakohtaista kokemusta alistetun ja alistajan rooleihin Tammimaa sai Helsinki Shibari -yhteisöstä, jossa hän harrastaa edelleen japanilaista eroottista sidontaa.

Päähenkilöikseen Tammimaa valitsi pienikokoisen äidinkielenopettajan ja pitkänlaihan ja herkän pojan, osoittaakseen ettei kinky-fantasiat ole nahkapukuihin pukeutuvien viiksiniekkojen yksinoikeus.

Tammimaan missio on kannustaa ihmisiä löytämään omia seksuaalisia halujaan, keskustelemaan niistä kumppanin kanssa ja toteuttamaan, jos ajatus tuntuu molemmista hyvältä.

Tammimaa on varautunut siihen, etteivät kaikki pidä hänen kirjastaan. Tuomio saattaa tulla niin puritaanifeministeiltä kuin niiltä, joiden mielestä eritteistä ja seksistä kirjoittaminen ei sovi söpölle tytölle, joka poseeraa kustantajan kuvissa kuin purkkamainoksessa.

– Ehkä kirja puhuttelee niitä, jotka haluaisivat tehdä näitä asioita tai tekevät jo, mutta kokevat häpeää.

Uunituore kirja on myös vastaus kirjailijan lähtökysymykseen, jota hän pitää nyt jopa höpsönä:

– Jos nainen haluaa jotain ja uskaltaa sitä pyytää, se ei voi olla epäfeminististä.

– Feminismihän on sitä varten, että meillä olisi tasaveroiset mahdollisuudet tehdä asioita ja toteuttaa halujamme.

Essi Tammimaa

37-vuotias kirjailija ja viestinnän ammattilainen.

Julkaissut teokset Ilmestys, Gummerus, Paljain käsin, Gummerus, ja Isän kädestä, Otava sekä nuorten romaanit Noaidin tytär, Otava, ja Noaidin tytär – Tulva, Otava.

Paljain käsin oli vuoden 2012 Runeberg-palkintoehdokas.

Työskentelee tarinankertojana VTT:llä (Valtion Teknologian tutkimuskeskus) tavoitteena tehdä huippututkimuksesta helpommin ymmärrettävää.

Asuu miehensä ja lapsensa kanssa Helsingissä.

Harrastaa japanilaista eroottista sidontaa shibaria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu