Homoavioliittojen määrä selvässä kasvussa – heteroparien avioliitot vähenivät

Lohjalainen konditoria Pink Lemon teki viime vuonna kakunkoristeet tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulon kunniaksi. Heli Kurimo

toimitus

Avioliittolain muutos on innostanut samaa sukupuolta olevia ihmisiä menemään naimisiin.

Samaa sukupuolta olevat solmivat viime vuonna maaliskuusta alkaen kaikkiaan 554 avioliittoa, kerrotaan Tilastokeskuksesta.

Solmituista avioliitoista 181 oli kahden miehen ja 373 kahden naisen avioliittoja.

Kaksi samaa sukupuolta olevaa paria ehti erota jo viime vuoden aikana.

Avioliittolain muutos tuli voimaan maaliskuun alussa 2017, mistä lähtien samaa sukupuolta olevat saattoivat solmia avioliiton ja samalla samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinnistä luovuttiin. Avioliitoista 16 prosenttia solmittiin maaliskuussa ja ensimmäisen puolen vuoden aikana yhteensä 72 prosenttia.

Avioliittojen määrä oli viime vuonna ainakin puolitoista kertaa suurempi kuin rekisteröityjen parisuhteiden määrä viitenä edellisenä vuonna. Enimmillään parisuhteita rekisteröitiin 446 kappaletta heti vuonna 2002, jolloin laki rekisteröidyistä parisuhteista tuli voimaan.

Ennen lain voimaantuloa tammi- ja helmikuussa vahvistettiin vielä 36 parisuhdetta.

Kahden naisen solmimissa avioliitoissa naisten keski-ikä oli 36 vuotta ja kahden miehen solmimissa avioliitoissa keski-ikä oli 41 vuotta.

Tilastokeskuksen mukaan rekisteröityjä pareja erosi viime vuonna 131 paria, mikä oli neljä enemmän kuin edellisenä vuonna. Eroista 36 oli miesparien eroja ja 95 naisparien eroja.

Eri sukupuolta olevien avioliittojen määrä väheni viime vuonna.

Avioliittoja, joissa puolisot olivat eri sukupuolta, solmittiin 25 988, mikä oli 515 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Myös eri sukupuolta olevien avioerojen määrä väheni hieman viime vuonna jo toista vuotta peräkkäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu