Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaisaloite eteni eduskuntaan – "2 600 euron koulutus oltava maksuton kaikille"

Yhteensä 53 098 suomalaisen allekirjoittama Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloite on luovutettu tiistaina eduskunnan puhemiehelle Paula Risikolle (kok.).Aloite syntyi, koska lukiota ja ammatillista koulutusta pidetään liian kalliina.

Perusteluissa sanotaan, että lukion suorittamisen kokonaiskustannukset nousevat jopa 2 600 euroon ja joidenkin ammatillisten tutkintojen kustannukset voivat, riippuen alasta ja oppilaitoksesta, nousta jopa useaan tuhanteen euroon.

– Suomessa jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus opiskella niin pitkälle kuin kiinnostus ja kyvyt kantavat. Perheen vähävaraisuus ei saa asettaa nuoria eriarvoiseen asemaan, aloitteen käynnistäneet järjestöt muistuttavat.

Aloitteen vireillepanijoita ovat Pelastakaa Lapset ry, Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL), Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry ja Suomen Vanhempainliitto.

Kansanlaisaloite voidaan jättää eduskunnan käsiteltäväksi, mikäli se saa vähintää 50 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloite.fi-sivuston mukaan eduskuntaan on tämän lisäksi toimitettu 22 kansalaisaloitetta.