Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuttu seksitauti yleistyy nuorilla aikuisilla – hoito on entistä haasteellisempaa

Tippuritartuntojen määrä on kasvussa Suomessa ja tauti on yleistynyt etenkin nuorilla aikuisilla.

– Tippuritartunnat ovat lisääntyneet sekä naisilla että miehillä, vaikka suurin osa tartunnoista todetaankin miehillä. Lääkehoidon suunnittelussa on huomioitava tippuria aiheuttavan bakteerin lisääntynyt resistenssi tiettyjä lääkeaineita kohtaan, kertoo Käypä hoito suositustyöryhmän puheenjohtaja, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back

Seksitautien päivitetty Käypä hoito -suositus muuttaa nyt tippurin hoito-ohjeita.

Suositus on, että seksitautia epäilevälle tehdään haastattelu ja kliininen tutkimus. Luotettavan näytteidenoton suunnittelemiseksi selvitetään haastattelulla tartuntariski ja -ajankohta. Suositus kannustaa ottamaan näytteitä myös nielusta ja peräaukosta, jos tartunta niihin on mahdollinen.

Käypä hoito -suositus muistuttaa, että mahdollisesti tartutetut seksikumppanit on informoitava ja ohjattava testeihin. Myös oireeton seksitauti tarttuu. Vakituinen seksikumppani tulee hoitaa uusintatartuntojen ehkäisemiseksi samanaikaisesti kuin potilas.

LUE MYÖS: Uudet seksitavat sairastuttavat etenkin nuoria miehiä

LUE MYÖS: Pelottaako tippuri? Tämä video opastaa seksitautien kotitestaukseen