Taideteokset matkaavat Urkin Piilopirttiin

TAIDE Urkin Piilopirtin vuosittainen taidenäyttely saa sisältöä Imatralta.

Kirsi Kiviaho (ylhäällä vas.), Hanna Kostiainen, Rita Pulkkinen, Essi Pitkänen (alhaalla vas.) ja Reetta Lipponen työstävät parhaillaan teoksia, jotka sijoittuvat Urkin Piilopirtin taidenäyttelyyn. Tuija Horttanainen

Tuija Horttanainen

Viisi Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijaa työstää parhaillaan Imatralla taideteoksia, joiden määränpää on Tampereen kyljessä Pinsiössä sijaitseva Urkin Piilopirtti ja paikan vuosittainen taidenäyttely, joka tänä vuonna kantaa nimeä Puutarha ja taide.

Urkin Piilopirtti on saanut nimensä presidentti Urho Kekkoselta, joka aikoinaan vieraili Pinsiössä. Urkin Piilopirtti on taidehotelli, joka tarjoaa muun muassa kokouspalveluita ja puitteet erilaisiin yritystapahtumiin, esimerkiksi tyhy-päiviin.

Opiskelijat ottavat ilolla vastaan mahdollisuuden saada teoksensa Urkin Piilopirtin näyttelyyn. Rita Pulkkinen tekee näyttelyyn 2,5 metrin korkuisen korkokenkäkukkapenkin.

– Hienolta tuntuu. Ei minulta ole vielä tätä ennen tilattu mitään duuneja, enkä myöskään ole tehnyt aiemmin näin isoa teosta. Meitä on kannustettu tekemään sitäkin, mihin tietotaitoa ei välttämättä ole, ja se on mahtavaa.

Pulkkinen kävi Urkin Piilopirtillä vuosi sitten, ja hänellä oli kesä aikaa miettiä, mitä ryhtyy tekemään.

– Ensimmäinen ajatus oli se, mikä toteutui.

Hanna Kostiaisen teos on teräsveistos, joka taivutetaan vesileikattuna kaarevaan muotoon.

– Teos on pari metriä korkea, ja sen sisään voi mennä. Idea syntyi suovehka-kasvista, jota paikan päällä kasvaa.

Teoksen nimi on Sylvia, Kekkosen vaimon mukaan.

– On hienoa saada julkinen teos esille jonnekin, missä sen näkee suuri joukko ihmisiä.

Essi Pitkänen valmistaa näyttelyyn kolme sulotarta vaihtopäillä. Kesäksi betonifiguureille tulee muoviset kukka-asetelmapäät ja talveksi säänkestävät versiot teräksestä.

– Teos pääsee ympäristöön, jossa se saa eloa itseensä. En ole koskaan tehnyt näin suurta figuuria, ja tämän tyylisiä haluaisin tehdä myös jatkossa.

Pitkänen on tehnyt aiemminkin muutamia julkisia teoksia, mutta tällä kertaa valmistumassa on ensimmäinen suuri, kolmiulotteinen teos.

Kirsi Kiviaho tekee näyttelyyn kaksi teosta, joista toinen on vielä alkutekijöissään. Pidemmällä ovat puolitoistametriset piiput, joita Kiviaho tekee kolme kappaletta.

– Piiput ovat osa näyttelyn Teollisuustuotteiden puutarha-osiota. Piiput ovat olleet ja ovat edelleen osa Tamperetta, ja teoksessani teollisuus ja puutarha yhdistyvät.

Reetta Lipponen työstää Tihku-työnimellä kulkevaa betoniveistosta, johon kuuluu liikkuva vesi. Parimetrinen veistos koristellaan kauttaaltaan keramiikkalaatoin, ja hieman palmumaisen veistoksen runkoon kiinnitetään kolme kukkaa.

– Halusin, että katsojasta tulee myös kokija, ja näistä kukista veden valumisen voi tuntea. Teoksessa on mukana myös hedelmällisyyden symboliikkaa. Veistoksen värimaailma tulee olemaan melko hempeä, ja teos ylipäätään helposti lähestyttävä.

Lipponen hyppäsi mukaan projektiin hieman muita myöhemmin. Toisen vuoden opiskelijalle kokemus on ollut antoisa.

– Olen saanut käydä läpi monia uusia työvaiheita, joihin en olisi muuten päässyt vielä tutustumaan. Tämä on ollut todella opettavaista.

Mistä on kyse?

Taide on tärkeä osa Urkin Piilopirttiä. Kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa kohteeseen suunnitellut ja muut uniikit taideteokset, vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt, erilaiset taidekierrokset sekä taidetapahtumat.

Taidenäyttely avataan aina äitienpäivänä. Vuoden 2018 taidenäyttelyn nimi on Puutarha ja taide.

Se koostuu useista erilaista taideteospuutarhoista, kuten eroottisten kukkien puutarha, luonnon monimuotoisuuden puutarha, talvipuutarha ja teollisuustuotteiden puutarha.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut