Leffa-arvio: Pyörätuolilla Lissaboniin

ELOKUVA Haaveet ja todellisuus eivät osu yksiin sympaattisessa dokumentissa.

Ville Jaaranto tankkauspisteellä. Aleksi Purasen esikoisohjauselokuva Wheels of Freedom on erilainen roadmovie, jossa liikkeelle lähdetään 9 km/h kulkevalla sähköpyörätuolilla. Juhamatti Vahdersalo

toimitus

Oululaisen Villen päätä ei palella. Liikuntarajoitteinen, nelikymppinen, punk-henkinen Ville aikoo pyyhältää sähköpyörätuolilla Oulusta Lissaboniin, Euroopan halki. Kilometrejä on edessä 6 000. Se on aika paljon, kun ottaa huomioon, että tuolilla pääsee posottamaan enintään 9 kilometriä tunnissa.

Miten käy Villen haaveen, siitä kertoo Aleksi Purasen dokumentti Wheels of Freedom

Dokumentti seuraa Villen matkaa edesottamus kerrallaan. Villen apuna on kolme sympaattista, huumorintajuista avustajaa, jotka parhaansa mukaan auttavat Villeä toteuttamaan unelmansa. Alkumatkasta jaloissa pyörii myös Villen paras ystävä, kultainennoutaja nimeltä Aamu.

Suunnitelmia rukataan uusiksi pitkin matkaa, sen verran huonosti reissu on valmisteltu. Kenelläkään ei ole hajua matkabudjetista, etapeista eikä yöpymispaikoista. Nopeasti käy selväksi, että seikkailuksi riittää, jos edes Tallinnaan asti päästään.

Purasen dokumentti ei ole elokuvallisesti päräyttävä, mutta kun matka lopulta on tehty ja hypätään parilla kuukaudella eteenpäin, on sentään ”päädytty jonnekin”, kuten puherajoitteinen Ville asian ilmaisee – avustavan kertojaäänen suulla.

Pistäytyminen matkan varrella vanhusten palvelutalossa on yllättävällä tavalla vaikuttanut ainakin Villen avustajan Risun elämään. Ja ilmeisesti Villenkin pää on tuulettunut, arjen harmaudesta.

Villestä syntyy kiinnostava, hieman salaperäinenkin henkilökuva. Matka tuo esiin ristiriitoja, joissa on varmasti samaistumispintaa liikuntarajoitteisille kuin myös liikuntarajoitteisten ja kehitysvammaisten ihmisten läheisille ja tukihenkilöille.

”Kun mua pommitetaan vaatimuksilla, kysymyksillä ja mielipiteillä, mä reagoin vetäytymällä kuoreen. Meen ihan lukkoon”, Ville toteaa. Villellä on kova halu itsenäisyyteen mutta ymmärrettävästi haasteita ennakoida ja suunnitella tilanteita.

Avustajien työnkuva pirstaloituu matkan aikana, etenkin kun työajat ja palkat ovat etukäteen ilmeisen epämääräisesti sovittuja. Mihin vetää vastuun ja velvollisuuksien rajat, työntekijänä, ystävänä, ihmisenä?

Jarno Lindemark

***