Syötkö itsesi sairaaksi? Yleisin syy uudelle kansantaudille Suomessa ei ole alkoholi

TERVEYS Rasvamaksa voi olla joka neljännellä aikuisella, arvioi professori.

Liiallisen alkoholin käytön seuraukset maksalle ja muulle terveydelle ovat Suomessa hyvin tunnettuja.

Pahimmillaan alkoholi aiheuttaa maksakirroosia, johon kuolee Suomessa 500 ihmistä vuodessa. Luku on kolme kertaa enemmän kuin neljäkymmentä vuotta sitten.

Alkoholin merkitys on Suomessa suuri myös syövän aiheuttajana.

– Suomessa etyylipohjainen maksakirroosi on tavallisin syy maksasolusyöpään, kun se muissa länsimaissa on C-hepatiitti, sanoo professori Martti Färkkilä HUS:sta Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa.

Suomessa alkoholin ongelmakäyttäjiä on arviolta 500 000.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että pitkäaikainen jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla vahingoittaa aina maksaa.

Naisilla jo 7 ja miehillä 14 alkoholiannosta viikossa lisää riskiä maksan vahingoittumiseen.

Alkoholin riskikäyttö johtaa tulehdukseen maksassa, mikä voi aiheuttaa sidekudoksen muodostumista ja johtaa siten maksakirroosin.

Yleisin maksasairaus Suomessa ei ole kuitenkaan kirroosi vaan sitä lievempi rasvamaksa.

Färkkilän mukaan jopa neljäsosalla suomalaisista aikuisista on rasvamaksa. Se tarkoittaa karkeasti arvioiden noin 1 000 000 ihmistä, eli puhutaan uudesta kansantaudista.

Rasvamaksan merkittävin aiheuttaja on ylipaino. Färkkilän mukaan jo pienikin ylipaino, ja varsinkin vyötärölihavuus, voi aiheuttaa rasvan kertymistä maksaan. Jos maksaan kehittyy rasvan lisäksi tulehdus, tilanne on vakava.

Tärkeintä rasvamaksan hoidossa olisimaltillinen painonpudotus.

Mikäli tautia ei hoideta, voi maksaan alkaa muodostua sidekudosta, mikä taas voi kehittyä maksakirroosiksi. Pitkälle edennyttä maksakirroosia ei voida enää parantaa, ainoastaan taudin etenemistä voi hidastaa.

Kaikki maksasairaudet eivät kuitenkaan johdu elintavoista. Maksasairauden taustalla voi olla myös autoimmuunisairaus tai tauti voi olla perinnöllinen. Joskus syy jää tuntemattomaksi.

– 90 prosenttia maksakirrooseista Suomessa aiheutuu liiallisesta alkoholinkäytöstä tai ylipainosta, Färkkilä toteaa tiedotteessa.

Professori Martti Färkkilä puhuu Munuais- ja maksaliiton järjestämällä Maksaviikon yleisöluennolla Porthaniassa, Helsingissä maanantaina klo 18. Tilaisuudessa luennoi myös ravitsemusterapeutti Salla Juselius. Maksaviikon muut yleisöluennot järjestetään Turussa 15.5, Kuopiossa 16.5. ja Tampereella 17.5.

Näin pidät huolta maksastasi

Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.

Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.

Varo virushepatiittia.

Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.

Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.

Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut