Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä Aku Louhimiehen haastattelu ryöpsäytti uuden keskustelun – IS: ”Tunnetta ei voi voittaa faktoilla”

Ohjaaja Aku Louhimiehen mukaan hän haluaa ohjatessaan lähelle näyttelijää eikä halua istua tuolissa megafoni kädessä käskyttämässä. Elokuvassa näytteleminen on hänen mielestään täysin erilaista kuin teatterin lavalla.

– Tunnetta ei voi voittaa faktoilla. Jos ihmisistä tuntuu, että tämä on kammottavaa, niin silloin se on niin. Jokainen näyttelijä on vielä ihan oma persoonansa, enkä halua niputtaa heitä – enkä yleistää. Ei minulla ole mitään yhtä metodia ohjata. Jokainen tarina tuottaa itsessään siihen sopivan työskentelytavan, Louhimies kertoo ohjaamisestaan IS:n haastattelussa

Jos haluaa pilata jonkun maineen, lapset ovat oikea tapa."

Louhimiehenkanssa työtä tehneet kuvailevat häntä intohimoiseksi, sinnikkääksi, vaativaksi ja jääräpäiseksi.

– Olen tämän Akulle sanonutkin, että pidän hänen ohjaamistapaansa lopputuloksen kannalta joskus tarpeettomana. Akun ohjaustyyliä saa kritisoida, mutta sitä, että se kohdistuisi vain naisiin, sitä en allekirjoita, haastattelussa kertoo Louhimiehen assistenttina toiminutohjaaja Oskari Sipola

Louhimies joutui kohun keskelle maaliskuussa, kun hänen elokuvissaan näytelleet Pamela Tola, Jessica Grabowsky, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala kertoivat Ylen jutussa joutuneensa alistetuiksi ja nöyryytetyiksi kuvauksissa.

Louhimiestä syytettiin myös lasten kohtelusta kuvauksissa,Ylen jutussa hänen kerrottiin uskotelleen Käsky-elokuvassa näytelleelle tytölle tämän vanhemman kuolleen.

– Olen itse neljän lapsen isä. Tiedät, että tuollaiset syytökset osuvat pahasti. Jos haluaa pilata jonkun maineen, lapset ovat oikea tapa. Sillä pääsee oikein kunnolla ihon alle, Louhimies toteaa IS:ssa.

– Ylen jutussa jätettiin haastattelematta henkilöitä, jotka muistavat tilanteen toisin. Käskyssä on yksi varsinainen lapsinäyttelijä, poikani Eemeli, joka on sanonut elokuvasta jääneen vain hyviä muistoja, Louhimies kertoo.

Elokuvassa oli mukana hyönteisvastaava."

Ylen jutussa kerrottiin myös, että Käskyssä Pihla Viitalan iholle laitettiin torakan toukkia. Koska vuonna 1918 punavankien selleissä vilisi torakoita, niitä piti vilistä myös Viitalan vaatteissa ja hiuksissa.

– Ne olivat ihan suunniteltu ja tilattu. Elokuvassa oli mukana hyönteisvastaava, eivätkä ne edes olleet torakoita, eikä niitä laitettu iholle. Niiden oli tarkoitus näkyä kuvissa, Louhimies korjaa Viitalan tarinaa.

– Hänelle on selvästikin jäänyt vuosien takaa vahva kauna. Ei ole kuitenkaan tarkoitus, että näyttelijästä tuntuu kammottavalta. Katsojasta pitää tuntua, mutta se ei saa mennä sekaisin, Louhimies jatkaa.

Lue myös:Yle: Paula Vesala kertoo huonosta kohtelusta Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa – osoittaa tukensa Aku Louhimiestä syyttäneille naisille