HELSINKI | Suomi aikoo esittää saunomista Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.
Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi saunomisen Museoviraston 52 ehdotuksen joukosta.
– Hyvä esimerkki aineettomasta kulttuuriperinnöstämme on saunominen, joka on merkittävä osa suomalaista elämäntapaa. Perinteellä on pitkät juuret ja se on monimuotoinen koko kansan perinne. Tavoitteena on, että saunominen esitetään Suomen ensimmäisenä esityksenä Unescon kulttuuriperinnön luetteloon maaliskuussa 2019, sanoo eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.).
Myös Suomen Saunaseurassa esitys on otettu hyvin vastaan.
– Saunominen on osa suomalaisuutta ja pääseminen Unescon luetteloon lisäisi Suomen kansainvälistä tunnettavuutta. Tällä olisi huomattava merkitys muun muassa matkailulle. Ministeriö on tehnyt hyvän päätöksen ja nyt meillä saunaihmisillä alkaa varsinainen työ. Unescoon pitää valmistella hakemus ja siinä Museovirasto varmasti ohjaa meitä. Mutta meidän pitää myös osoittaa, että saunominen on koko Suomen kansan yhteinen juttu, sanoo Sauna Unescoon -hankeen vetäjä Ritva Ohmeroluoma
Saunominen valittiin viime marraskuussa Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.
Unesco ylläpitää kahta aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa sekä parhaiden käytäntöjen rekisteriä. Luetteloiden avulla tuodaan näkyvyyttä elävälle perinnölle ja jaetaan hyviä käytäntöjä maiden kesken. Luetteloihin voidaan esittää vuosittain yhtä kohdetta.
Suomi allekirjoitti viisi vuotta sitten Unescon sopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Sillä edistetään aineettoman kulttuuriperinnön suojelua ja tehdään kulttuuriperinteitä näkyväksi. Museovirasto vastaa sopimuksen toimeenpanosta Suomessa.
Lisäksi kaustislaista viulunsoittoperinnettä aiotaan ehdottaa Suomen toisena esityksenä Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon maaliskuussa 2020.
– Suomessa on paljon hienoa elävää perintöä, jota voi ylpeänä esitellä maailmalle, Sampo Terho sanoo.