Suomalaistutkimus paljasti yllättävän seikan alkoholista ja hyväkuntoisista ihmisistä

ALKOHOLI Hyvä fyysinen kunto ei anna lisäsuojaa alkoholin vaikutuksilta, kertoo uusi tutkimus.

Vähäinenkin alkoholiannos heikentää unenlaatua ja elimistön palautumista, kertoo 4000 suomalaiselle tehty tutkimus.

Tutkijoiden mukaan alkoholia ei kannattaisikaan käyttää, jos haluaa rentoutua päivän rasituksista.

– Alkoholilla on selkeä heikentävä vaikutus kehon palautumiseen yön aikana. Mitä enemmän alkoholia nautitaan, sitä voimakkaampi stressitekijä se on keholle. Jo yhden alkoholiannoksen nauttiminen iltaisin vähensi palauttavan unen määrää, kertoo liikuntalääketieteen professori Urho Kujala Jyväskylän yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui yli 4 000 naista ja miestä. Unta ja palautumista seurattiin sydämen sykevälivaihtelu. Mittaukset tehtiin normaalissa arkielämässä, ja koehenkilöt olivat 18–65-vuotiaita.

Tuloksista paljastui, että nuorilla ihmisillä alkoholi heikensi palautumista jopa enemmän kuin iäkkäämmillä.

– Tämä osoittaa, etteivät nuoret ole immuuneja alkoholin haitoille – vaan jopa päinvastoin, huomauttaa tutkija Julia Pietilä Tampereen teknillisestä yliopistosta tiedotteessa.

Monelle tulee yllätyksenä, että tuloksissa ei ollut eroja miesten ja naisten tai fyysisesti aktiivisten tai passiivisten välillä. Hyvä kunto ei siis näytä suojelevan alkoholin vaikutukselta.

Unen tarve on yksilöllistä ja sen laatu vaihtelee öittäin. Päivän aikaisilla toimilla, kuten liikunnalla ja ravinnolla, voi kuitenkin vaikuttaa oman unen laatuun.

– Unen merkitystä ei voi yliarvioida. Sekä sen määrällä että laadulla on suuri vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus – kunhan muutokset ovat oikeita, sanoo Firstbeatin fysiologisen tutkimuksen johtaja Tero Myllymäki tiedotteessa.

Tutkimuksessa käytettiin suomalaisen hyvinvointiteknologiayritys Firstbeatin Hyvinvointianalyysia ja se tehtiin yhteistyönä Tampereen teknillisen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Työterveyslaitoksen, Firstbeat Technologiesin ja Nokia Technologiesin kesken.

80-kiloisen uni heikkeni merkittävästi

Unen laatua ja palauttavan unen määrää selvitettiin analysoimalla sydämen sykevälivaihtelua. Sydämen sykevälivaihtelun avulla voidaan mitata epäsuorasti autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston toimintaa.

Kun tarkasteltiin kolmea ensimmäistä nukkumistuntia, elimistön fysiologinen palautuminen väheni 9 prosenttia vähäisen alkoholimäärän jälkeen, 24 prosenttia kohtuullisen alkoholimäärän jälkeen ja peräti 39 prosenttia runsaan alkoholimäärän jälkeen.

Kulutusta arvioitiin alkoholin määränä (g) suhteessa henkilön painoon (kg). Keskivertokoehenkilöllä vähäinen kulutus tarkoitti 1–2 annosta, kohtuullinen 2–6 annosta ja runsas yli 6 annosta.

Esimerkiksi 80-kiloisella henkilöllä 5 alkoholiannosta vähensi palauttavan unen määrää keskimäärin 45 minuuttia yön kolmen ensimmäisen tunnin aikana.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut