Nyt syödään silliä ja uusia perunoita – tässä viisi helppoa ja herkullista sillireseptiä

RUOKA Sillifileisiin saa helposti tehtyä juuri sellaisen kastikkeen, kuin itselle maistuu.

Sherrysillin maku on parhaimmillaan, kun sen antaa tekeytyä jääkaapissa pari päivää. Tiina Kovanen-Bergman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Harva asia sopii niin saumattomasti yhteen kuin silli ja uudet perunat. Sillipurkki on nopea eväs napata matkaan kaupan hyllyltä, eikä varhaisperunoiden keittämisessäkään kauan mene, mutta joskus kannattaa mennä pidemmän kaavan mukaan.

Kun sillin kastikkeineen valmistaa itse, saa takuulla kokea onnistumisen iloa, koska epäonnistuminen on erittäin epätodennäköistä.

Suolan kanssa pitää olla varovainen, koska sillifileet ovat valmiiksi suolaisia, mutta muuten sillikastikkeen voi säveltää melko vapaasti.

Kastikkeen pohjana voi käyttää niin smetanaa, ranskankermaa, majoneesia, ruokaöljyä kuin mehuakin. Mausteita ja yrttejä voi laittaa kokeilumielessä, koska aina kannattaa antaa itselleen mahdollisuus yllättyä.

Jos haluaa pelata varman päälle, sipulit, tilli ja pippurit ovat hyvä lähtökohta.

Sillien suolaisuuden vastapainoksi kastikkeeseen on hyvä laittaa makeutta, sokeria yleisimmin. Myös hapokkuutta tarvitaan, joten sitruunaa tai viinietikkaa kannattaa lorauttaa joukkoon.

Silli on mitä mainion hätävara: muutaman euron vakuumipakatut sillifileet säilyvät jääkaapissa noin kuukauden. Ne voi hyvin syödä sellaisenaan. Silli itsessään on varsinaista terveysruokaa: se on rasvainen kala, jonka hyvät rasvahapot auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja.

Jos siis unohtaa herkkukastikkeet, silli on esimerkillistä ravintoa.

Kun haluaa herkutella ja tehdä kastikkeen, sen tulisi antaa tekeytyä sillipalojen kanssa jääkaapissa vuorokauden tai kaksi, jolloin maut pääsevät syvenemään. Mikään ei kuitenkaan estä syömästä kastikesilliä vaikka samantien.

Sillifileitä voi myös mainiosti grillata sellaisenaan, tai voidella sitä mausteilla rikastetulla voilla tai öljyllä.

Kokeilemisen arvoinen on korppujauhoilla leivitetty silli, joka paistetaan pannulla voissa. Leivittämiseen sopii erityisen hyvin japanilainen panko-korppujauho, joka löytyy nykyään tavallisten ruokakauppojenkin valikoimista.

Sillifileet voi myös marinoida etikka-mausteliemessä. Marinadiin tarvitaan mausteita, sokeria, happoa ja vettä siinä määrin, että liemi peittää kalapalat.

Sillin mahdollisuudet ovat rajattomat, niin monipuolinen kala se on voimakkaasta ominaismaustaan huolimatta - tai juuri sen ansiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu