Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaisaloite raiskauslain muuttamisesta rikkoi heti rajapyykin – seksistä voisi kieltäytyä myös kesken aktin

Kansalaisaloite raiskauksen määritelmän muuttamisesta suostumusperustaiseksi on rikkonut tänään 10 000 kannatusilmoituksen rajan.

Aloite käynnistettiin tiistaina 5. kesäkuuta, joten rajapyykin rikkoutuminen on kestänyt vain reilun vuorokauden. Ensimmäisenä päivänä aloite keräsi 8 671 allekirjoitusta. Kansalaisaloite tarvitsee50 000 kannatusilmoitusta kuudessa kuukaudessaedetäkseen eduskunnan käsiteltäväksi.

Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöinä ovat Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela sekä vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan

Aloitteessa ehdotetaan, että henkilö, joka on sukupuoliyhteydessä toisen kanssa ilman tämän suostumusta, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi. Suostumusta ei esimerkiksi voi olla, kun toinen henkilö on ennen sukupuoliyhteyden alkamista nukkumassa tai tiedottomassa tilassa tai kun suostumuksen on antanut joku muu.

Suostumusta ei esityksen mukaan voi olla myöskään silloin, kun tekijä väärinkäyttää luottamus-, auktoriteetti- tai valta-asemaa tai silloin. Suostumus seksiin raukeaa myös silloin, kun henkilö ilmaisee sanoillaan tai käyttäytymisellään jo sukupuoliyhteyden alettua, että hän ei halua seksiä. Myös sukupuoliyhteyden toteuttaminen toisella kuin ennalta sovitulla tavalla tarkoittaa, että suostumusta ei ole.

Kansalaisaloitteista on tullut yhä suositumpi tapaa osallistua politiikkaan.

Vuonna 2013 tehty lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista sai ensimmäisenä päivänä yli satatuhatta kannattajaa.

Tuore kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla keräsi ensimmäisenä päivänä 8 742 allekirjoitusta ja on noin kolmessa viikossa yltänyt yli 24 000 allekirjoitukseen.

Eduskuntaan on edennyt muun muassa kansalaisaloite Malmin lentokentästä, turkistarhauksen kieltämisestä, rikokseen syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisesta, äitiyslaistasekä nollasopimusten kieltämisestä.

Ainoastaan aloite äitiyslaista jatasa-arvoisesta avioliitosta ovat johtaneet lakimuutoksiin eduskunnassa.