Maalimies Janne Takkinen: Koirat ovat egoisteja

KOIRAT   Mikä mies on maalimies ja mitä maalimies tekee?

Janne Takkinen toimii virkakoiraohjaajana Rajavartiolaitoksen palveluksessa. Ari Toivonen

ari.toivonen@media.fi

Janne Takkinen työskentelee virkakoiraohjaajana Rajavartiolaitoksen palveluksessa. Koirista mies ei pääse eroon vapaa-ajallakaan, sillä vuodesta 2004 Takkinen on toiminut Saksanpaimenkoiraliiton pätevöitynä maalimiehenä.

Maalimiehen tehtävissä Takkinen on arvostettu. Siitä kertoo paljon, että hän toimi maalimiehenä belgianpaimenkoirien suojelun MM-kisoissa vuonna 2014 ja seuraavana vuonna saksanpaimenkoirien vastaavissa kisoissa.

Maalimies auttaa rakentamaan IPO-koiria pääosin suojeluosaa varten. Suomessa maalimiehet tosin usein ohjaavat myös jälki- ja tottelevaisuusosioiden treenaamista.

Takkinen nauttii tavallaan maalimiehen roolista, mutta myöntää toisaalta harrastuksen järjettömyyden. Rasitus, joka maalimieheen hetkellisesti kohdistuu, on yllättävän suuri ja vaatii myös kovaa kuntoa.

– Kun suuri koira tulee vauhdilla kiinni, kroppaan kohdistuu hetkellisesti rajut (7 - 9) g-voimat. Ei tämä tervettä ole. Mutta ihmisillä on erilaisia addiktioita. Jotkut hyppäävät laskuvarjolla, minä teen tätä. Siitä saa omanlaisensa nautinnon.

Maalimiehenä Takkinen pääsee haastamaan itseään ja kouluttamaan erilaisia koiria.

– Teemme työtä hienon rodun eteen ja haluamme säilyttää hienon rodun ominaisuuksia.

Suomessa on viime viikkojen aikana kirjoitettu paljon suurten koirien ja tiettyjen koirarotujen vaarallisuudesta. Takkisen mukaan ongelmat eivät ole riippuvaisia rodusta ja syyt löytyvät käytännössä aina ihmisistä.

– Ihmiset eivät osaa käsitellä koiria. He eivät osaa lukea niitä. Ei ymmärretä, että on erilaisia koiria ja erilaisia metodeja. Isoa koiraa ei voi käsitellä samalla tavalla kuin pientä. Voimakas yksilö vaati erilaista käsittelyä. Luullaan, että ”luolamiestaidoilla” voidaan luoda terve auktoriteetti.

Koirilta puuttuu Takkisen mukaan joskus sosiaalinen koulutus kokonaan.

– Niille ei ole kerrottu, kuinka yhteiskunnassa eletään. Vika löytyy aina hihnan päästä. Ei ole koiran syy, jos ihminen ei osaa.

Takkinen sanookin, että koira on egoisti.

– Koira tekee juuri sitä, mistä se hyötyy. Hyötyminen on sen ainoa tavoite.

Ohjattu harrastustoiminta auttaa ohjaajaa koiran kouluttamisessa. Se tuo järjestystä ja Takkinen ottaa esimerkiksi saksanpaimenkoirat ja toiminnan rekisteröidyissä alaosastoissa.

– Tekemistä valvotaan ja ohjaajaa ohjataan. Harjoittelu loppuu nopeasti, jos ohjaaja käyttää koiraa väärin. Meillä on velvollisuus ilmoittaa tällaisesta ohjaajasta viranomaiselle, joka tässä tapauksessa on poliisi. Tämä on hieno laji, eikä sitä pidä pilata.

Haastetta Takkinen otti itselleen lisää viime vuonna ja ohjaa nyt Viron saksanpaimenkoiraliiton koiria tavoitteena lajin MM-kilpailut.

– Virolainen kasvattaja Urve Lageda otti yhteyttä ja pyysi käymään Virossa. Siitä yhteistyö käynnistyi. Käyn siellä aika ajoin ja virolaisia tulee meille Imatralle heinäkuussa treenaamaan.

Virossa ei Takkisen mukaan ole samanlaista maalimieskulttuuria kuin Suomessa.

– Tasoero Suomeen verrattuna on vielä suuri. Koira-aines sen sijaan on erinomaista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut