Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko tässä Suomen kaunein yleinen sauna? – Katso asiantuntijoiden vinkit kipakoista löylyistä ja ainutlaatuisesta tunnelmasta

– En tiennyt olinko tullut helvettiin vai paratiisiin – oli niin kaunista ja niin kuuma, muistelee Ari Tahvanainen istuessaan ensimmäistä kertaa graniittilohkareista rakennetun maasavusaunan ylisillä satojen tuikkukynttilöiden valaistessa hämärää tilaa.

Löylyhuoneen läpi solisi metsäpuro, joka laski kivilohkareista rakennettuun altaaseen.

– Suomen kaunein savusauna sisältä, nimeää satoja saunoja saunonut Tahvanainen.

 En tiennyt olinko tullut helvettiin vai paratiisiin – oli niin kaunista ja niin kuuma.

Kyseessä oli Kemiönsaaren kunnassa, Björkbodassa, sijaitseva Storfinnhova Gårdin maasavusauna.

Tahvanainen taas on vantaalaisen saunaseura Saunamafian perustaja ja puheenjohtaja, joka kokoonkutsuu saunaretkiä Suomessa ja ulkomailla.

Vantaalla asuvalle Tahvanaiselle Storfinnhovaan on 170 kilometrin matka suuntaansa, mutta hänestä elämys on ajomatkan veroinen. Saunan päälle syötiin maittava illallinen.

Etelä- ja Keski-Suomen alueella on joitakin Storfinnhovan kaltaisia maaseutumajoituksen yhteyteen rakennettuja elämyksellisiä saunoja, joissa järjestetään toisinaan yleisiä saunavuoroja.

Tietoa näiden kätkettyjen helmien yleisistä vuoroista löytyy yritysten nettisivuilta sekä koostetusti Suomen saunaseurojen yhteiseltä sivulta http://www.saunaseurat.fi/kalenteri

Suurelle yleisölle tutumpia yleisiä saunoja ovat perinteikkäät kaupunkisaunat.

Ylivoimaisesti paras tarjonta on Tampereen seudulla, jossa on lähiseutu mukaan lukien yli 20 yleistä saunaa sekä Suomen vanhin edelleen käytössä oleva yleinen sauna.

Helsingin yleisten saunojen tarjonta on parantunut viime vuosina, kun kaupungin paraatipaikoille on noussut uusia yleisiä saunoja kuten Löyly, Allas Sea Pool jaKulttuurisauna.

Tahvanainen näkee näiden saunojen merkityksen etenkin siinä, että saunakulttuuria voidaan tarjota matkailuelämyksenä turisteille.

Jos saunamafialaiselta kysyy, lisääkin yleisiä saunoja Suomeen mahtuisi.

– Meillä on edelleen kaupunkeja, joissa ei ole yhtään yleistä saunaa, vaikka olemme olevinamme saunakansaa.

– Kaupunginisien pitäisi olla myötämielisiä yleisten saunojen rakentamiselle.