Rakennusyrittäjä Markku Heikkilää syytetään rakennusvirheistä: "Kun ostaa Mersun, ei odota saavansa Ladaa"

RAKENTAMINEN   Osakkeenomistajat ja rakennuttaja täysin eri mieltä asioista.

Yläniitynkadun 22 yrittäjät ovat reklamoineet kiinteistössä paljastuneista useista rakennusvirheistä. Ari Toivonen

ari.toivonen@media.fi

Suomen Talouudistus Oy urakoi varastotilarakennuksen Yläniitynkadulle. Muodostetussa kiinteistöyhtiössä on 13 halliosaketta, joista kymmenen on myyty ulkopuolisille.

Urakoivan yrityksen takana on Markku Heikkilä, joka on pitkään arvostellut suomalaisen rakentamisen laatua. Nyt syytökset kohdistuvat Heikkilä rakentamisen laatuun.

Lappeenrannan Uutiset on keskustellut useamman halliosakkeen ostaneen henkilön kanssa. Palaute on ollut selkeää, osa siitä on annettu nimettömänä, osa on hyväksynyt nimen julkaisemisen.

Yhteistä palautteelle on ollut se, että ostajat ovat kokeneet tulleensa huijatuksi. Kuten Teijo Niinimäki toteaa, ”kun ostaa Mersun ei odota saavansa Ladaa itselleen”.

PetriAlatalo ja Esa Saaranen ovat toimineet nykyisissä tiloissa vuodesta 2015. Heidän mukaansa virheet alkoivat paljastua vähitellen.

– Pidimme reklamaatiokierroksen tämän vuoden alussa. Silloin paljastui useita isoja rakennusvirheitä. Niistä kerrottiin Heikkilälle, mutta turhaan. Saimme vastaan selittelyä, väheksyntää, mitätöimistä, Saaranen selvittää.

Alatalon mukaan kiinteistö on merkittäviltä osin rakennettu vastoin myönnettyä rakennuslupapäätöstä ja rakennuslupakuvia.

Alatalo ja Saaranen selvittävät, että rakennuksesta on jätetty rakennusvalvonnan vaatima höyrysulkumuovi pois, eikä seinässä ole minkäänlaista ilmasulkua. Samoin palokatkoissa on vakavia puutteita ja ne on tehty vastoin lupakuvia. Sama ongelma on seinien sisäpinnoissa, eikä vaihtopiirustuksia ole missään näissä asioissa toimitettu rakennusvalvontaan.

Niinimäen mukaan selkeät ja tahalliset oikomiset rakentamisessa saattavat aiheuttaa vaurioita rakenteille ja pahimmassa tapauksessa terveyshaittoja tilojen käyttäjille. Tulipalon sattuessa puutteelliset palo-osastoinnit eivät estä tulipalon leviämistä.

Havaituista virheistä on oltu yhteydessä rakennusvalvontaan ja kaupungin tarkastusinsinööri Jarno Junnoselta saatu kirjallinen palaute on hyvin yksiselitteistä. Yhteistä palautteelle on se, että urakoitsija on toiminut vastoin rakennuslupapäätöstä, eikä toteuttaminen vastaa rakennusvalvontaan esitettyjä suunnitelmia ja piirustuksia.

Osakkeenomistajat jättivät viikolla Markku Heikkilälle reklamaation havaituista virheistä ja vaativat virheiden korjaamista. Allekirjoittajat ovat sitä mieltä, että työtä ja toteuttamistapaa on muutettu tarkoituksellisesti parhaan mahdollisen myyntivoiton saavuttamiseksi.

Heikkilältä osakkeenomistajat odottavat kirjallista vastausta 26. kesäkuuta mennessä.

Kommentoi

Palvelut