Sinkkukin voi ottaa kaksiosaisen sukunimen – näin nimilaki muuttuu ensi vuonna

LAKIMUUTOS Ensi vuoden alusta lapsikin voi olla "Jokinen-Virtanen", sillä sukunimiyhdistelmät tulevat kaikille mahdollisiksi.

Lakimuutos mahdollistaa lapsellekin kahden sukunimen yhdistelmän, kuten esimerkiksi Jokinen-Virtanen. Kaksi sukunimeä voi jatkossa ottaa käyttöön myös ilman väliviivaa. Kuvituskuva. Aapo Siippainen/Arkisto

Kaisa Paastela

Sukunimen ottamista koskevat määräykset väljenevät huomattavasti ensi vuonna. Vuoden 2019 alusta voimaan tuleva etu- ja sukunimilaki muun muassa mahdollistaa erilaiset sukunimiyhdistelmät.

Pariskunnan molemmat osapuolet voivat ottaa yhdistelmänimen, jonka kirjoitusasuksi voidaan ottaa Virtanen-Jokinen tai Virtanen Jokinen. Jälkimmäinen tapa on tuttu espanjankielisistä nimikulttuureista.

Puolisoiden nimiyhdistelmän ei tarvitse olla sama, vaan mies voi esimerkiksi olla Virtanen-Jokinen ja hänen puolisonsa Jokinen-Virtanen.

Sukunimiyhdistelmän voi muodostaa vaikkapa omasta ja esivanhemman sukunimestä. Riittää, että esivanhemman sukunimi on ollut käytössä enintään viidennessä polvessa. Useampaa kuin kahta sukunimeä ei voi ottaa.

Myös yksineläjälle mahdollistetaan nimiyhdistelmä, jossa esimerkiksi vanha suvussa ollut nimi otetaan toiseksi sukunimeksi tai oman sukunimen rinnalle keksitään sopiva uudissukunimi.

– Vaihtoehtoja on valtavasti, toteaa emeritusprofessori, nimilautakunnan puheenjohtaja Urpo Kangas

Hänen mukaansa sekaannuksen vaaraa ei kuitenkaan ole.

– Kuka siinä voisi sekaisin mennä? hän kysyy.

Uutta on myös se, että lapsellakin voi jatkossa olla sukunimiyhdistelmä. Ja jos kummallakin aviopuolisolla on sama nimiyhdistelmä, syntyvä lapsi saa sen suoraan. Jos vanhemmat puolestaan ovat erinimisiä, voi lapsella olla vanhempiensa nimien yhdistelmä. Lapsenkaan nimiyhdistelmässä ei kuitenkaan saa olla kahta sukunimeä enempää.

Kangas uskoo käytännön yleistyvän, koska avioerotkin ovat arkipäiväistyneet.

– Eron jälkeen lapsella säilyy näin nimiyhteys molempiin vanhempiin, hän toteaa.

Avoparit ovat yhteisen lapsen perusteella jo aiemmin voineet hakea yhteisen sukunimen, mutta jatkossa käytäntö ulotetaan myös lapsettomiin avopareihin, jotka ovat asuneet vähintään viisi vuotta yhdessä.

– Tällä on haluttu parantaa erityisesti iäkkäiden, pitkään yhdessä olleiden avoparien asemaa, Kangas sanoo.

Mikäli omasta sukunimestään haluaa eroon, myös se on uudessa laissa mahdollista. Käytössä olevien sukunimien suoja säilyy.

Kotimaisten kielten keskus Kotus on jo listannut uudissukunimiksi sopivia nimiä, jotka pohjaavat muun muassa suomalaisiin paikannimiin.

Ehdotuksia on tuhansia. Miten olisi Aarresaari, Härkäpuro tai Käärmevaara? Joukossa on myös erikoisempia vaihtoehtoja, kuten Natula, Ulpas, Huuhi, Louhu ja Mauru.

– Sukunimen voi myös itse keksiä, kunhan se ei ole kenelläkään käytössä, ei ole sopimaton ja noudattelee suomalaista kirjoitusjärjestelmää. Yhdistyksen tai yrityksen nimeä tai historiallisesti tunnetun henkilön sukunimeä ei saa ottaa, Kangas kertoo.

Nimilautakunta ratkaisee jatkossakin kiistakysymykset ja viime kädessä maistraatti hylkää kelvottomat ehdotukset.

– Perkelettä, Luciferusta tai Mafiosoa ei edelleenkään voi ottaa, Kangas toteaa.

Kankaan mukaan esimerkiksi rikollisjärjestöjen nimiä on yritetty virallistaa henkilöiden nimiksi.

– Paras mittari sopivalle nimelle on hyvä maku. Sitä vain ei aina ole tarjolla, hän kuittaa.

Esimerkkejä uudissukunimistä

Aapalampi, Ahvenselkä, Antinkivi

Eerikkälä, Eetula, Etuniemi

Haapavesi, Harakkaharju, Herransuo

Isokuru, Itkola, Itäniitty

Jaakonkangas, Jaskala, Joutenlehto

Kaatronmäki, Kaksoskari, Kesäaho

Lehmineva, Leipälampi, Louhu

Miekkalahti, Multakorpi, Mustikkavaara

Neulasuo, Nuppikallio, Näätäoja

Oinaspuro, Ollinlahti, Oravamaa

Paavonmäki, Palokaarre, Pykälikkö

Revonhäntä, Rieskala, Rytijärvi

Sadinharju, Siikaluoto, Sivakkaoja

Takajänkä, Tervakumpu, Tuohisalo

Uitinsalmi, Uuronmäki, Uuttusaari

Vaahteramäki, Vaarinkytö, Väliriutta

Nimeä voi hakea käyttöön, jos se on edelleen vapaa. Asian voi tarkistaa Väestörekisterikeskuksen ilmaisesta nimipalvelusta. Koko lista löytyy Kotuksen verkkosivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu