Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennetaan ensin ja hoidetaan lupa-asiat myöhemmin? – "juuri se väärä järjestys"

Lappeenrannan kaupungin rakennustarkastaja Päivi Salminen on ehdoton, kun häneltä kysytään rakennuslupapäätösten ja -ohjeiden noudattamisen tärkeyttä. Salminen sanookin, että niiden noudattaminen on välttämätöntä.

Joskus voi kuitenkin käydä niin, että rakentajalla on syytä muuttaa jo hyväksyttyä rakennuslupaa.

Salmisen mukaan muutokset saattavat joskus olla järkeviä, mutta hän painottaa sitä, että suunnitelmien muuttamisesta pitää aina neuvotella ensin lupaviranomaisten kanssa.

– Jos suunnitelmista poiketaan, niistä pitää neuvotella etukäteen. Pieneen poikkeamaan saattaa riittää suullinen lupa, muuten asiat pitää hoitaa lupapäätösten kautta.

Ajatus siitä, että tehdään ensin ja hoidetaan lupa-asiat myöhemmin ei Salmista innosta. Hän toteaakin välittömästi, että se on juuri se väärä järjestys.

– Ei missään nimessä ole itsestään selvyys, että lupa myönnetään. Ajatus, että lupa jälkikäteen onnistuu kuitenkin ei päde. Voi käydä niin, että tällainen järjestys johtaa jo tehdyn purkamiseen.

Salminen painottaa yhteydenpidon sujuvuutta ja hänen mukaansa kaupungissa on pyritty järjestämään asiat niin, että rakennusvalvonnasta saa helposti vastaukset kysymyksiin.

– Me haluamme auttaa ja meiltä voi kysyä. On parempi, että meiltä kysytään mieluummin enemmän kuin liian vähän.

Rakennustyömaalla vastuu on luonnollisesti suunnittelijalla ja vastaavalla työnjohtajalla. Salminen sanoo, että vastaavan työnjohtajan tehtävänä on valvoa se, että rakennus toteutetaan suunnitelmien mukaisena.

– Vastuu on työmaalla. Rakennusvalvonta voi tehdä viranomaiskatselmuksia, mutta se ei muuta vastuuta. Me esimerkiksi teemme pistoluonteisia tarkastuksia, mutta niissä katsotaan lähinnä, että perusvaatimustaso on kunnossa.

Salmisen mukaan vastuuhenkilöitä voidaan vaihdattaa, jos he eivät noudata määräyksiä.

Vastaavan työnjohtajan vastuuta maallikon on joskus vaikea ymmärtää. Salminen sanoo, että hyvät työnjohtajat ovat haluttua väkeä, sillä he ovat turva rakennuttajalle.

Lappeenrannan Uutiset kirjoitti kesäkuun alussa Yläniitynkadun varastorakennuksesta, jonka osakkaat kritisoivat voimakkaasti rakentamisen jälkeä ja erityisesti sitä, että rakennuksessa on useita kohtia, jotka on rakennettu rakennusluvan vastaisesti.

Salminen kommentoi asiaa yleisellä tasolla ja sanoo, että rakennusvalvonnassa voidaan harkita erilaisia keinoja, jos esitetyt väitteet pitävät paikkansa.

Hän mainitsee, että tässä yhteydessä myös vastaavan työnjohtajan pätevyyttä voidaan arvioida.

Itse kirjoituksessa olevaan rakennukseen ja siinä mahdollisesti oleviin rakennusvirheisiin Salminen ei kuitenkaan halua ottaa kantaa. Hänen mukaansa kyse on varastorakennuksesta, jonka lupapäätöksessä rakennuslupa on myönnetty 13 erilliselle varastolle.

–  Siellä on loppukatselmus tehty. Me tarkastamme, että vastaava työnjohtaja on allekirjoittanut paperit ja meidän osalta se asia on suljettu.

Salminen sanookin, että rakennusjälkeen tyytymättömien täytyy riitauttaa asia. Jos se johtaa oikeuskäsittelyyn, rakennusvalvonnalla saattaa olla oma roolinsa.

– Silloin me voimme olla mukana asiantuntijan roolissa, jos sellaiseen on tarvetta.