Imatran ex-kaupunginjohtaja Pertti Lintunen nostaa jälleen esiin pormestarimalliin siirtymisen

Pertti Lintunen kannattaa pormestarimallin käyttöön ottamista jatkossa myös Imatralla. Ari Toivonen

ari.toivonen@media.fi

Pertti Lintunen on katsellut sivusta kuohuntaa eri kuntien johtopaikoilla. Vajaa vuosi sitten Imatran kaupunginjohtajan virasta eläkkeelle jäänyt Lintunen sanoo, että esille nousseet asiat kertovat paljon kuntajohtajien työstä.

Lintusen mukaan kuntajohtajan tehtävä on vaativa. Johtajaan asetetaan suuria odotuksia ja tehtävän hoito edellyttää monipuolisia taitoja.

– Kuntajohtajan pitää toimia yhteistyössä eri tahojen kanssa. Yhtä hyvin kuntalaisten, poliitikkojen, oman henkilökunnan ja myös yritysten kanssa. Johtajan on oltava innovatiivinen, yhteistyökykyinen ja hänen pitää kohdella kaikkia tasapuolisesti. Hänellä pitää olla sosiaalisia taitoja ja häneltä odotetaan myös elinkeinopolitiikan tuntemista.

Eikä tämäkään riitä, ja Lintunen jatkaa, että kuntajohtajan edellytetään vielä hallintotyön osaamista.

– Aina kaikki ei natsaa. Syntyy ongelma. Niitä on ollut aiemminkin ja niitä on myös tulevaisuudessa.

Imatralla kaikki ei toiminut ja kuten tunnettua, vajaan vuoden kaupunginjohtajan virassa ollut Rami Hasu erosi äskettäin virasta.

Lintunen tietää selvästi eroon johtaneiden syiden taustoja, mutta hän ei halua keskustella niistä. Hän viittaa kuitenkin valintaprosessiin ja siinä olleisiin vaikeuksiin.

– Valintaprosessi epäonnistui. Sen näkee lopputuloksesta. Mutta uskon, että se myös opetti. Imatralla on fiksuja päättäjiä. Henkilövaalissa on aina riski mukana. Siinä voi onnistua, mutta yhtä hyvin myös epäonnistua.

Kai Roslakan valitseminen Imatran kaupunginjohtajaksi Hasun jälkeen oli Lintusen mukaan oikea ratkaisu.

– Se oli ainoa järkevä valinta. Tunnen hänet, kuten myös Kaisa Heinon, ja tehdyllä ratkaisulla saadaan tilanne rauhoitettua ainakin seuraaviin kuntavaaleihin saakka. Ehkä sen jälkeen täällä on aika siirtyä pormestarimalliin, Lintunen ennakoi ja sanoo itse kannattaneensa mallia jo pitkään.

Pohjoismainen pormestarimalli lisää Lintusen mukaan demokratiaa ja hän jatkaa että maakuntahallintoon siirtyminen on osa demokratisoitumiskehitystä.

– Samalla kunnassa siirryttäisiin poliittiseen johtamismalliin. Valtuuston pitäisi valita pormestari. Käytännössä suurin puolue päättää sen, kuka pormestariksi valitaan.

Ainoaksi ongelmaksi pormestarimallissa Lintunen sanoo sen, kuinka pormestari myöhemmin voi palata takaisin aikaisempaan työhön.

Eläkkeelle jääminen ei ole merkinnyt Lintusen siirtymistä sivuun aktiivivaikuttamisesta. Erilaiset yhteiskunnalliset tehtävät ottavat oman aikansa ja yrityselämässä hän vaikuttaa tällä hetkellä senior advisorin roolissa Rumble Tools Oy:ssä.

Lintunen kertoo myös, että hän on eri tilanteissa havainnut sen, että Suomesta ei löydy riittävästi koulutettuja koodareita. Siksi hän on parhaillaan ollut mukana käynnistämässä uutta koulutusohjelmaa.

– Kun havaitaan ongelma, Suomessa ryhdytään pohtimaan asiaa. Hanskat putoaa liian usein, kun ongelma tulee esiin. Pitää tehdä.

– Me suunnittelemme uutta tänne Imatralle. Maailmassa on paljon osaajia ja tarkoitus on tuoda heitä tänne oppimaan koodaamista. Olemme käyttäneet tästä nimitystä Robocamp. Tavoite on, että aloitamme koulutuksen jo tulevana syksynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu