Rakennustyö vaikeuttanut kioskiyrittäjän arkea – "Pahin on vielä edessä"

YRITTÄJYYS Rakennustyö hankaloittaa kioskiyrittäjän arkea Imatrantiellä. Toimintaa pyritään silti jatkamaan normaalisti.

Sanna Sjöman on toiminut kioskiyrittäjänä viitisen vuotta. Kinke laadessa hän on työskennellyt kuitenkin jo 16 vuotta. Laura Mykkänen

Laura Mykkänen

Kioskiyrittäjä Sanna Sjöman on työskennellyt Imatrantien Kioski Kinke laadessa 16 vuotta. Yrittäjäksi hän ryhtyi edellisen lopetettua viitisen vuotta sitten.

Tiellä on ollut toukokuulta asti käynnissä rakennustyö, joka kestänee syksyyn asti. Urakka on kokonaisvaltainen – työn alla on niin kaukolämpö, vesihuolto, katurakenteet kuin katuvalaistus.

Suuri osa kioskin asiakaskunnasta on ollut keskussairaalan kävijöitä. Nyt kun kulku sairaalalle Imatrantien kautta on poikki, ovat asiakkaat vähentyneet huomattavasti.

– Lähes kaikki kävijät ovat nykyään tuttuja, mutta uusia, satunnaisia ohikulkijoita ei juurikaan käy. Etenkin iltaisin on hiljaista, kertoo Sjöman.

Moni sairaalalle menijä ostaa esimerkiksi lehtiä ja kukkia. Niidenkin menekki on vähentynyt.

Yksi kioskin vakiokävijöistä, Arto Lappalainen, ei usko remontin vaikuttavan omaan liikkumiseensa, sillä käy kioskilla jalan. Hänkin huomaa asiakasmäärän pienentyneen.

– Toisinaan kaikki parkkipaikatkin ovat olleet täynnä. Nykyisin autot käyvät lähinnä kääntymässä, kun huomaavat tien olevan suljettu.

Tieto remontista tuli yrittäjälle yllättäen talvella, kun asiasta käytiin kaupungin puolesta ilmoittamassa. Päällimmäisenä oli huoli kioskin tulevaisuudesta.

Myös epätietoisuus aiheutti päänvaivaa. Sjöman on kuitenkin itse tehnyt aktiivista selvitystyötä projektin etenemisestä.

– Pahin on vielä edessä eli kioskin edustan mylläys. Ei sitten tiedä, kuinka raju vaikutus sillä on, Sjöman pohtii.

Yrittäjän arki ei muutenkaan ole helppoa. Päivät ovat pitkiä.

Kauppojen vapautuneilla aukioloajoillakin on ollut vaikutuksensa kioskin arkeen, sillä ennen kioskit olivat kauppoja kauemmin auki. Ketjuliikkeiden etuna on myös tuotteiden edullisuus.

– Toisinaan tuote maksaa tukussa meille enemmän, kuin mikä on suurten ketjujen ulosmyyntihinta.

Yhteistyö urakoitsijana toimivan Kreate Oy:n kanssa on sujunut ongelmitta. Viikkotiedote tulee yritykseltä säännöllisesti.

Kioskin edustalle on luvattu jättää pieni väylä asiakkaita varten.

Piristääkseen myyntiä pyrkii Sjöman esimerkiksi järjestämään arvontoja sosiaalisessa mediassa ja täten houkuttelemaan asiakkaita paikan päälle.

– Kyllä tänne edelleen pääsee, vaikka tie onkin läpiajolta suljettu, muistuttaa Sjöman.

Kioski Kinke laade on toiminut paikalla yli 20 vuotta. Paikalla on ollut kioskitoimintaa kuitenkin jo 60-luvulta lähtien. Sjömanin ajatuksissa on järjestää kioskin vuosikymmenten kunniaksi juhlat.

Imatrantien rakentaminen

Lappeenrannan kaupunkikonsernin työyhteenliittymä suorittaa Imatrantien rakentamisen välillä Mäkikatu–Ainonkatu sekä vesihuollon rakentamisen välillä Imatrantie–Kantokatu.

Työn kesto on vuoden 2018 touko-lokakuu.

Työ alkoi Imatrantien ja Kantokadun välisen raitin vesihuoltotöillä.

Linja-autoliikenne on siirretty kulkemaan Valtakadun kautta Kaukaankadulle.

Huoltoajo, hälytysajo ja tonteille ajo on sallittu koko rakennustöiden ajan.

Urakoitsijana on Kreate Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu