Pekka Suninen astui kuvioihin liikuntatoimen hylättyä uimarannan kunnossapidon

UIMARANNAT Asukas saattaa ottaa tehtäväkseen lähirantansa hoidon, kun liikuntatoimi on lopettanut kunnossapidon.

Kunnossapito on lopetettu viime vuosina monella Lappeenrannan yleisellä rannalla, kuten Kuusimäen uimarannalla. Laura Mykkänen

Laura Mykkänen

Lappeenrannan hoidettavien uimarantojen määrää on säästösyistä viime vuosina vähennetty ja hoitoa keskitetty alueittain.

Yksi rannoista, jota liikuntatoimi ei enää hoida, on Kuusimäen uimaranta. Alueella kunnossapito on keskitetty Sammonlahden rannalle.

Liikuntatoimi näkyy paikalla enää vain muistona pukukopin seinään kiinnitetyssä lapussa, jossa tiedotetaan kunnossapidon päättymisestä vuonna 2014.

Kuusimäen rannan hoito ei kuitenkaan ole jäänyt täysin hunningolle, sillä lähellä asuva Pekka Suninen on jo vuosia hoitanut rantaa kuin omaansa.

– En ole numeroa tästä halunnut tehdä, Suninen korostaa.

Hän haravoi aluetta, leikkaa ruohoa ja tekee lapiotöitä omalla välineistöllään.

Keväällä rannalle kerääntyi runsaasti kaislaa. Suninen keräsi kaislat isoihin kasoihin, jotka liikuntatoimi kävi pyynnöstä noutamassa pois.

Leena Suninen kertoo miehensä käyttävän rannan hoitoon toisinaan jopa useita tunteja päivässä. Tilanteen mukaan hän käy rannalla viikottain, jopa useita kertoja viikossa.

– Hyötyliikuntaahan tämä on, Suninen toteaa.

Vaikka rannan hoito on Suniselle mielekäs harrastus, kokee hän sen osittain myös velvollisuudekseen.

– Eihän tätä kukaan muuten hoida, hän tuumii.

Alueella jo vuosikymmeniä asuneet Suniset pitävät lähirantaansa tärkeänä. Pekka Suninen on syntynyt ja asunut lähialueilla jo lapsena.

Leena Sunisellekin paikalla on erityinen merkitys, sillä hän on toiminut rannalla uimaopettajana 50-luvulla. Kesällä 1958 Kuusimäen uimakoululaisia oli jopa yli 30.

Uimareita näkyy pariskunnan mukaan rannalla edelleen.

Lapsiystävällisellä rannalla viihtyvät lapsiperheetkin. Rantaan on helppo tulla, sillä autolla pääsee ajamaan perille asti.

Rannan roskikset on liikuntatoimen hoidon lopetettua poistettu. Sunisen mukaan roskaamisesta ei ole kuitenkaan tullut ongelmaa. Hän uskoo sen johtuvan yleisestä siistiydestä.

– Kun paikat pitää siistinä, ihmiset osaavat käyttäytyä sen mukaan, hän arvelee.

Toisinaan riesaa on ollut juhlijoista, jotka ovat jättäneet jälkeensä pulloja. Satunnaisista järjestyshäiriöistä paikalliset asukkaat ovat ilmoittaneet suoraan hätäkeskukseen.

Ilkivalta ja häiriökäyttäytyminen on Sunisen mukaan kuitenkin vähentynyt.

Eläkkeellä 15 vuotta ollut Pekka Suninen aikoo jatkossakin jatkaa lähirantansa hoitoa niin kauan kuin jaksaa.

– Kyllä tätä haluaa jatkaa kun kerran on aloittanut. Ei mene oma työ hukkaan, hän toteaa.

Lappeenrannan uimarannat

Liikuntatoimi vastaa rantojen kunnossapidosta.

Huoltoon kuuluvat siivous, jätehuolto ja wc-tilojen puhtaanapito.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi valvoo rantojen vedenlaatua.

Hoidettavia rantoja ovat Lohkon, Mattilan, Murheistenrannan, Myllysaaren, Sammonlahden, Sappulan ja Voisalmen uimarannat.

Kunnossapito on päättynyt Kivisalmen, Korkkitehtaan, Kuusimäen, Parkinmäen, Tyysterniemen, Rutolan ja Valkamanrannan uimarannoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu