Keski-ikäiset pikkupojat kohkaavat valkokankaalla – lopputulos ei vakuuta

Kiinni jäit! -komediassa kaveriporukka yrittää pysyä koossa leikkimällä hippaa.

Leffassa näyttelevät Jake Johnson, Ed Helms, Hannibal Buress, Isla Fisher, Jon Hamm ja Annabelle Wallis. Warner Bros. Pictures

toimitus

Hollywood-komedia Kiinni jäit! perustuu The Wall Street Journalissa vuonna 2013 julkaistuun lehtiartikkeliin Washingtonissa asuvasta miesporukasta, joka on jatkanut aikuisuuteen asti lapsuudessa aloitettua hippaleikkiä. Kerran vuodessa, joka toukokuu, miehet ryhtyvät keskenään hippasille, eli yrittävät jäljittää toisensa salaa ja päästä kosketusetäisyydelle: ”hippa!”. Kuun lopussa viimeiseksi kiinni jäänyt joutuu kantamaan hippana olemisen häpeää seuraavaan toukokuuhun asti.

Se, että perheelliset, työtätekevät keski-ikäiset miehet huvittavat itseään ja toisiaan näin järjettömällä tavalla, on kieltämättä tosielämässä kiinnostavan absurdia, mutta entäpä fiktiossa? Ei niinkään. Kokoillan komedian väsääminen yhden hassun lehtijutun pohjalta olisi kai vaatinut jonkinlaisen kuningasajatuksen.

Jeff Tomsicin ohjaamassa komediassa ahdasmielinen eläinlääkäri Hogie (Ed Helms), menestyvä bisnesmies Bob (Jon Hamm), pilveä pössyttelevä Chilli (Jake Johnson) sekä ivallinen ja vainoharhainen Sable (Hannibal Buress) ovat saaneet tarpeekseen fitness-guru Jerrystä (Jeremy Renner), joka ei etevyyttään ole vielä koskaan jäänyt hipaksi. Kaveriporukka päättää iskeä Jerryn kimppuun Jerryn hääviikonloppuna.

Pelin julmuuteen kuuluu, ettei mikään tilanne ja ajankohta ole pyhä, joten miehet ovat valmiita pilaamaan hipan nimessä toistensa tärkeimmätkin yksityiselämän hetket. Se on, ainakin näin hölmösti käsikirjoitettuna, käsittämätöntä.

Juonen ja elokuvan sympaattisuuspisteet ropisevat entisestään, kun käy ilmi, että henkilöhahmot ovat arkkityyppejä ja dialogin ”nokkeluus” jälleen yhtä ja samaa pilvi- ja kikkelivitsiä. Jahtailuun perustuva epähauska slapstick vedetään sen verran överiksi, että Jerryn hahmo sopisi komediaa paremmin Jason Bourne -tyyppiseen toimintapätkään.

Annabelle Wallis esittää yhtä harvoista – ohuista – naisrooleista näytellen journalistia, joka lyöttäytyy miesten seuraan haistaessaan hippailussa jutun ainekset.

Hollywoodin komedianikkari Judd Apatow loi 2000-luvulla lähes oman genrensä elokuvillaan, joissa sosiaalisesti kömpelöt, parisuhdemarkkinoilta pudonneet aikamiespojat räpiköivät itsetunto-ongelmissa yrittäen vastata miehuuden paineisiin.

Kiinni jäit! -komediassa heitetään ilmaan epämääräinen ajatus tunnevammaisesta miessukupuolesta joka tarvitsee pelejä ja mittelöitä saadakseen luvan kosketella toisiaan ja vaalia yhtenäisyyttään. Apatow’han alkaa hiljalleen vaikuttaa ihan nerolta, kun näitä post-Apatow-komedioita putoilee Hollywoodin sylttytehtaalta.

Kirjoittaja: Jarno Lindemark

Tähtiä: 1