Tuskailetko hillojen teon kanssa? – Tässä ohjeet mustikalle ja puolukalle sekä jokerikortti

Kesäkurpitsakin sopii hilloon. Kotimaiset Kasvikset ry / Arto Hallakorpi

toimitus

Hillojen tekeminen ei ole vaikeaa, kun perusasiat ovat kunnossa.

Niistä tärkein on sokeri. Hillon säilymiseen tarvitaan sokeria, joka sitoo vettä ja estää siten homeiden, hiivojen ja bakteerien kasvun. Hillo säilyy, kun sokeria käytetään vähintään 500 grammaa marjakiloa kohti. Sokeria voi käyttää myös vähemmän, jolloin hillon voi säilöä pakastamalla tai se valmistetaan pieninä annoksina kerrallaan.

Myös hillosokeria käyttämällä sokerin määrää voidaan vähentää, sillä hillosokeriin on lisätty säilymiselle, hillon rakenteelle ja värille tärkeää sitruunahappoa, pektiiniä ja sorbiinihappoa. Tällöin myös haudutusaika on lyhyempi, kokonaisuudessaan noin 10 minuuttia.

Myös marjoilla on väliä. Hillo valmistetaan kypsistä marjoista. Ylikypsistä marjoista tulee löysää hilloa, sillä ne eivät sisällä hyydyttävää pektiiniä. Pehmeät ja kovakuoriset marjat kannattaa myös hillota eri tavoin. Alla perusohjeet molemmille sekä jokerikortti – ohje kesäkurpitsahilloon.

Pehmeäkuoriset marjat

Pehmeäkuorisille marjoille (mustikka, vadelma, juolukka, lakka) suositellaan hellävaraista hilloamistapaa, jossa marjat ja sokerit pannaan aluksi kerroksittain kattilaan mehustumaan muutamaksi tunniksi. Tämän jälkeen seos kuumennetaan kiehuvaksi ja sitä keitetään hiljaisella lämmöllä puolen tunnin ajan välillä kattilaa ravistellen. Pinnalle muodostuva vaahto poistetaan. Seos on valmis purkitettavaksi, kun marjat ovat tasaisesti hillossa.

Kovakuoriset marjat

Kovakuorisia marjoja (puolukka, karpalo, karviaismarja, pihlajanmarja) varten valmistetaan ensin sokeriliemi: marjakiloa varten 3 dl vettä ja noin 600–700 g sokeria. Marjat lisätään hieman jäähtyneeseen sokeriliemeen ja kuumennetaan kuten pehmeäkuorisista marjoista valmistettu hillo.

Kesäkurpitsahillo

Lisää kattilaan kesäkurpitsapalat, vesi, sitruunan raastettu kuori ja -mehu ja keitä, kunnes kurpitsanpalat pehmenevät. Soseuta kesäkurpitsaseos sauvasekoittimella. Lisää soseeseen sokeri ja kardemumma. Keitä vielä 45 minuuttia. Lisää sitruunahappo ja purkita.

Lähde: Arktiset Aromit, Martat, Kotimaiset kasvikset

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu