Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Susu: Noin 55 000 suomalaista elää avoimessa suhteessa: "Luottamus on ydinkysymys"

Uskottomuutta tutkinut Tuija Säteri arvioi Sunnuntaisuomalaisessa, että noin 55 000 suomalaista elää avoimessa suhteessa.

Säterin arvio perustuu seksitutkija, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan vuonna 2008 julkaistuun teokseen Halu & Intohimo, joka pohjautuu laajoihin suomalaisten seksielämää kartoittaneisiin Finsex-tutkimuksiin. Tarkkaa määrää avoimessa suhteessa elävistä suomalaisista ei kuitenkaan tiedetä.

Säterin sanoo keränneensä aineistoa myös avoimista suhteista tutkiessaan uskottomuutta. Avoin suhde on liitto, jossa pariskunta on sopinut seksuaalisesta vapaudesta.

– Suosituin malli on kenties se, että vieraissa saa käydä mutta menoista ei puhuta kumppanille. Avoimessa suhteessa olevat ihmiset haluavat usein yhden vakituisen petikaverin irtosuhteiden sijaan, sanoo Säteri Sunnuntaisuomalaiselle.

– Samalla luotetaan, ettei kumpikaan koe tunneläheisyyttä kolmansiin osapuoliin. Luottamus on ydinkysymys, ja parit luovat myös pelisääntöjä siihen, miten sivusuhteita pitää hoitaa. Parhaimmillaan pari kommunikoi erinomaisesti, puhuu ja sopii yhteiset pelisäännöt toisiaan kuunnellen.

Avoimien suhteiden ongelmina ovat Säterin mukaan pelisääntöjen sopimisen vaikeus ja epäselvyydet. Myös kumppanin seksuaaliset mieltymykset voivat yllättää.

– Joskus avoin suhde voi olla muokkautunut dominoivan puolison tahtoon. Myös perheellisyyden yhdistäminen avoimeen suhteeseen voi olla ongelmallista, sanoo Säteri Sunnuntaisuomalaiselle.