Huoltovarmuusjohtaja kertoo USU:lle: Näin nopeasti valtion varastot saataisiin auki, jos Suomeen iskisi kriisi – "Tämä on meillä selkäytimessä"

Suomen Viljava säilyttää suuren osan valtion viljasta. Isännöitsijä Esa Lindroth Suomen Viljava Oy:stä kertoo, että vilja säilyy betonisiiloissa hyvin. Nykyään uusia siiloja ei hänen mukaansa enää nouse, koska tavallisten varastojen rakentaminen on paljon halvempaa. Kai Sinervo

toimitus

Jos Suomeen iskisi kriisi ja maa joutuisi turvautumaan huoltovarmuusviljaan, olisi toiminnan ylösajo erittäin nopeaa, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Suurimman osan huoltovarmuusviljasta varastoi Suomen Viljava Oy.

Huoltovarmuus on tärkeä osa valtio-omisteisen yhtiön toimintaa, kertoo toimitusjohtaja Pasi Lähdetie USU:lle.

– Tuntuu, että asia on kaikilla selkäytimessä, kun ihmisillä on pitkät työurat. Se on meille jokapäiväinen asia, vaikka siitä ei aina ääneen puhutakaan.

Yrityksellä on olemassa tarkat suunnitelmat poikkeusolojen varalta. Jos hätä tulisi, poikkeustoimet saataisiin Lähdetien mukaan toimintaan nopeasti.

– Kyllä siinä puhuttaisiin ennemminkin tunneista kuin vuorokausista.

Vuonna 2002 perustettu Viljava on pitkän perinteen jatkaja. Sen edeltäjä valtion viljakonttori perustettiin jo 1918. Viljava varastoi ja käsittelee nykyisin myös monien kaupallisten toimijoiden viljaa.

Suomeen odotetaan tänä syksynä heikkoa satovuotta jo kolmatta vuotta peräkkäin, mutta valtion varmuusvarastoon tilanne ei vaikuta.

– Meillä on sopimukset, joiden mukaan valtion omistama määrä viljaa täytyy olla aina varastoissa, kertoo perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola Huoltovarmuuskeskuksesta.

Suomi on varautumisessa poikkeustapaus Euroopassa.

Keski- ja Etelä-Euroopassa varastoinnille ei ole nähty vastaavaa tarvetta ja esimerkiksi Ruotsissa varmuusvarastot purettiin 2000-luvun taitteessa.

Kommentoi

Palvelut