Äänestä: Pitäisikö irtisanomista helpottaa? – Yrittäjät: Toisi työpaikkoja, PAM: Alistaisi pelokkaat

Uutissuomalainen tutkitutti suomalaisten mielipidettä irtisanomissuojasta keväällä.

toimitus

Suomen Yrittäjät tukee hallituksen suunnitelmia henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamiseksi.

Hallitus linjasi huhtikuun kehysriihessä, että työsopimuslakiin valmistellaan muutos, jonka tarkoituksena on keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Lausuntoaika esitysluonnoksesta päättyi tällä viikolla.

Esityksen mukaan jatkossa alle 20 työntekijän yrityksissä työntekijän voisi irtisanoa vähemmästä työvelvoitteen laiminlyönnistä tai rikkomisesta tai epäasiallisesta käyttäytymisetä kuin nyt, jos se vaikeuttaisi työnantajan tai työyhteisön toimintaa tai horjuttaisi työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta.

Lisäksi edellytettäisiin, että työsuhteen jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena. Työntekijälle pitäisi antaa varoituksella mahdollisuus korjata tilanne.

Yrittäjien mielestä linjaus on oikea.

– Erityisesti pienissä yrityksissä työsuhdeturvaa koskevat säännökset ovat ongelma: yrittäjä tekee työt usein mieluummin itse kuin ottaa työllistämisen riskin, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Vaikka nyt esitettävillä muutoksilla helpotetaan työsopimuslain irtisanomiseen liittyviä perusteita ja menettelyitä, todellisuudessa kyse on työllistämisen helpottamisesta, hän korostaa.

Suomen Yrittäjien keväällä 2018 toteuttamaan kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä 37 prosenttia totesi olevansa valmis palkkaamaan uusia työntekijöitä, jos henkilöperusteista irtisanomista helpotettaisiin.

– Lisäksi on hyvä muistaa, että työvoiman vaihtuvuuden lisääntyminen edistää osaamisen leviämistä ja lisää todennäköisyyttä, että työntekijät päätyvät lopulta sellaisiin työtehtäviin, joissa heidän taitonsa ovat tehokkaassa käytössä, Kuismanen huomauttaa.

Työntekijäjärjestöt vastustavat.

Työntekijäjärjestöt vastustavat lakimuutosta.

Muun muassa Palvelualojen ammattiliitto PAM:in puheenjohtaja Ann Selin ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvioivat esityksen vaikuttavan erityisesti naisvaltaisten alojen työllisyyteen.

– Toteutuessaan laki vaientaa naiset työpaikoilla. Henkilöperusteisen irtisanomiskynnyksen höllentäminen lisää pelkoa ja asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan sukupuolen ja työpaikan koon mukaan. Naisten asema työmarkkinoilla on jo nyt heikompi kuin miesten ja uhka on, että kuilu syvenee entisestään, puheenjohtajat toteavat.

Myös Akava pitää muutosta harkitsemattomana.

– Epävarmuus alle 20 henkeä työllistävillä työpaikoilla kasvaisi. Tilanne olisi kohtuuton työntekijöille, joiden keinot puolustautua laittomia irtisanomisia ja tätä kautta esimerkiksi 90 päivän karenssia vastaan heikkenisivät.

– Jos muutos toteutetaan, se rajoittaa yritysten kasvua. Lakiesitys pitää Akavan mielestä vetää pois valmistelusta, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder

Puolet suomalaisista tukee esitystä.

Uutissuomalaisen huhtikuussa teettämän gallupin mukaan joka toinen suomalainen helpottaisi työnantajan mahdollisuutta irtisanoa työntekijä henkilöperusteilla, riippumatta yrityksen koosta.

Tällaisia perusteita voivat Uutissuomalaisen mukaan olla esimerkiksi velvollisuuksien laiminlyönti, epäasiallinen käytös tai luvaton poissaolo. Kolmannes suomalaisista vastustaa irtisanomisen helpottamista. Erityisesti yrittäjät, hyvin toimeentulevat ja kokoomuksen kannattajat tukevat irtisanomisen helpottamista.

Uutissuomalainen on sanomalehti Aamupostin, Keski-Uusimaan, Länsi-Uusimaan ja Uusimaan sekä maakuntalehti Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen, Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien yhteinen uutistoimitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu