Kasvisruoka puhuttaa – maistuisiko perinneherkku vety myös vegeversiona?

Satama-Sannilla kasvisvedyn täytteeksi saa esimerkiksi juustoa ja kananmunaa tai täysin vegaanista tofua ja vegejuustoa. Ari Toivonen

Laura Mykkänen

Kasvisruoan suosion kasvu näkyy on myös Etelä-Karjalan perinneherkkujen muuntumisessa. Kesämäen leipomolla on ollut muutaman vuoden ajan myynnissä lihapiirakoistaan myös kasvisversioita.

Perinteisen lihapiirakan täytteenä on jauhelihaa ja riisiä. Lihattomassa taas on lihan sijasta soijarouhetta.

Kasviperäisillä tuotteilla on kasvanut kysyntä. Myös Kesämäen Leipomolla asiaan on reagoitu.

– Kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta, kertoo toimitusjohtaja Jani Siintovaara

Vegepiirakoita on Siintovaaran mukaan myynnissä säännöllisesti.

– Älyttömiä määriä niitä ei mene, mutta myynnissä niitä on päivittäin.

Liha- ja kasvispiirakoita myydään oman myymälän lisäksi torikioskeilla kauppatorilla ja satamassa.

Myös muutamissa kaupoissa on saatavilla lihapiirakoiden lisäksi kasvisversioita. Perinteiset lihaversiot ovat toki suositumpia.

Kesämäen kasvispiirakat ovat löytäneet tiensä kioskeille. Lihattomia vaihtoehtoja saa erikseen pyytämällä.

– Viikonloppuisin kysellään enemmän, kun porukkaakin liikkuu enemmän, Satama-Sannin yrittäjä Sanna Kilgast kertoo.

Tavalliset vedyt ja atomit eli lihapiirakat eri täytteillä pitävät pintansa paikallisten ja turistien makumieltymyksissä.

Lihattomat ja täysin eläinperäisiä tuotteita sisältämättömät eli vegaaniset vaihtoehdot ovat kuitenkin kasvavassa suosiossa.

– Kysyntä on selkeästi kasvanut parin viime vuoden aikana, Kilgast toteaa.

Mari Mansner Kapteenin Kahvikeitaalta toteaa, ettei vegepiirakoilla ole valtavaa menekkiä. Joka päivä niitä on kuitenkin tarjolla.

Sama pätee gluteenittomiin lihapiirakoihin.

– Toisinaan menee 2–3 päivässä, toisinaan muutama viikossa, Mansner toteaa.

Myös gluteenittomien versioiden menekki on vuosien varrella kasvanut. Jotkut valitsevat gluteenittoman vaihtoehdon, vaikka eivät sairasta keliakiaa.

Mitä piirakoiden väliin sitten laitetaan, ellei kinkkua?

Kioskeilla on useimmiten tarjolla juustoa. Vedyn saa rakennettua kananmunasta ja savu- tai kermajuustosta.

Täysin vegaanisia piirakoitakin on tarjolla. Itsessään vegaanisen soijapiirakan väliin saa esimerkiksi savutofua ja vegejuustoa.

Mansner taas kertoo juuston lisäksi tarjolla olevan vihanneksia, mausteita, majoneesia ja raakasipulia.

– Meillä on myös vegaanista majoneesia, Kilgast vinkkaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Paikallinen lähiruoka pitää pintansa pikaruokanakin – Kauppatorin kioskeilla riittää asiakkaita
    8.8.2018 8:00
  2. Kesä on vetykioskien parasta aikaa – "moni valitsee mieluummin vedyn kuin hampurilaisen"
    2.6.2016 10:51

Kommentoi

Palvelut