Leffa-arvio: Melodraama hehkuu hillitysti

ELOKUVA Perienglantilainen tapakulttuuri välittyy Dominic Cooken tyylikkäästä elokuvasta.

Billy Howle ja Saoirse Ronan Rannalla-elokuvassa, joka kertoo siitä, kuinka yhtenä hetkenä tehdyt tai tekemättömät asiat voivat muuttaa kokonaisen elämän. Tai kaksi. Number 9 Films

toimitus

Tämän vuoden laadukkaimpiin ensi-iltoihin kuuluu Dominic Cooken ohjaus Rannalla, joka pohjautuu kirjailija Ian McEwanin romaaniin.

Saoirse Ronan ja Billy Howle tulkitsevat juuri naimisiin menneitä Florencea ja Edwardia, jotka kamppailevat omien epävarmuuksiensa kanssa hääyönään.

Vuosi on 1982, ja pariskunta on majoittunut Dorsetissa sijaitsevaan hotelliin. Takaumien myötä muistellaan menneisyyttä, asenteita, sosiaalista taustaa ja myös heidän temperamenttiensa erilaisuutta. Elokuvasovitus sisältää huomattavasti enemmän dialogia kuin McEwanin romaani.

Edward on Chuck Berryn musiikista pitävä historian opiskelija, jolla on taipumusta ajautua katunujakoihin. Hääyönä hän lupaa Florencelle lopettaa tappelemisen. Florence on viulunsoittaja, joka haluaa kehittää omasta klassisen musiikin kvartetistaan huippuryhmän ja esiintyä kamarimusiikin pyhätössä, Lontoon Wigmore Hallissa.

Molemmat vannovat pitävänsä huolta toisistaan läpi elämän, mutta tuona kohtalokkaana yönä kaikki saattaa kuitenkin muuttua.

Dominic Cookelle elokuva on esikoisohjaus, mikä tuntuu varsin hämmentävältä, kun ajattelee sitä huolellisuutta, varmuutta ja tyylikkyyttä, millä kokonaisuus on rakennettu.

Ohjaajalla on taustanaan vuosikymmenten kokemus teatterityöstä, mikä näkyy eniten juuri sisätilakohtausten intiimiydessä. Cooke onnistuu tiivistämään hetkiä ja luomaan jännitteitä ilmaisuun. Kertomuksen välittämä tapakulttuurin kuvaus on juuriltaan perienglantilaista.

Elokuvan avainkohtaus on harvinaisen upeasti toteutettu. Nimensä mukaisesti rannalle sijoittuva jakso muodostaa kulminaation tarinan rakenteessa, ja sen audiovisuaalinen ilme on aivan huippuluokkaa. Sisätilojen tiukoista lähikuva-asetelmista siirrytään avoimiin yleiskuviin, ja kun ratkaisun hetket lähestyvät, tuntuvat Cooken luomat kuvavalinnat vain paranevan.

Laajoissa kuvavisioissa paljastuu myös maiseman merkitys suhteessa henkilöhahmojen olemukseen. Hahmot ovat konkreettisesti avoimen maiseman keskellä, mikä vihjaa suoraan heidän tulevaisuuteensa.

Saoirse Ronan ja Billy Howle tekevät mieleenpainuvaa työtä pääosissa. Pienet kosketukset, muistikuvat ja hahmojen luja kiinnittyminen hetkeen johtuu myös elokuvan klassisesti onnistuneesta leikkauksesta.

Melodraamassa on sisäistä hehkua, jota erinomaisesti valittu klassinen musiikki luontevasti tukee. Elokuva on samanaikaisesti sekä etäinen että kiihkeä.

Hienosti kontrolloitu ja ajatuksellinen elokuva ei missään vaiheessa nouse henkilöidensä ylitse, vaan pysyttelee taitavasti säädetyissä rajoissa.

Jarmo Valkola