Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konkurssi-Makuunin karkit myytiin kovalla katteella, jäljellä yhä arvokkaimmat esineet – "Jopa tuhannen euron arvoisia harvinaisuuksia"

Elokuussa konkurssihakemuksen jättänyt Makuuni sulki liikkeensä keskiviikkona, kun viimeisetkin irtokarkit saatiin myytyä. Konkurssipesä teki irtokarkkien realisoinnilla hyvän tilin, koska 100 000 euron arvoinen varasto tuotti jopa kymmeniä tuhansia euroja enemmän.

– Saimme myytyä irtokarkkeja huomattavalla myyntikatteella. Saimme enemmän kuin omamme, laskee konkurssipesää edustava KHT-tilintarkastaja Aarni Oksanen asianajotoimisto Magnussonilta.

Karkkien kate säilyi korkeana, vaikka alennukset olivat roimat. Karkkien alkuperäinen kilohinta oli Oksasen mukaan 12,90 euroa kilolta.

– Aluksi karkkia myytiin 25 prosentin alennuksella ja sitten pudotettiin 50 prosenttiin. Myymäläkohtaisesti alennukset saattoivat olla isompiakin.

Makuunin myymälöiden ikkunoissa komeilee elokuvahahmojen suuria figuureita, jotka ovat herättäneet keräilijöiden kiinnostuksen.

– Figuureista on tullut paljon kyselyitä. Niiden arvo voi olla tuhansia euroja. Fredrikinkadun myymälän ikkunassa on esimerkiksi Ice Age -elokuvan figuureja, Oksanen sanoo.

Keräilyesineitä ei ole myyty suoraan puhelinsoittojen perusteella.

– Haluamme tehdä realisoinnin avoimesti. Suunnittelemme julkista nettihuutokauppaa.

Suunnittelemme julkista nettihuutokauppaa.

Nettihuutokauppaan on tulossa myös 200 000 elokuvan varasto. Niiden myymisestä Oksanen odottaa hankalaa ja aikaa vievää urakkaa.

– Suomen kokoisella markkinalla ei olla totuttu siihen, että 200 000 elokuvaa tulee myyntiin parin viikon aikana. Myynti vaatii suunnittelua, koska ei ole tarkoituksenmukaista, että myydään kerralla esimerkiksi 20 samaa elokuvaa. Elokuvista pitää irrottaa myös hälyttimiä.

Makuunilla on eri puolilla Suomea parikymmentä myymälää. Niiden vuokrasopimukset puretaan sitä mukaa, kun myymäläkalusteet saadaan purettua tai myytyä.

– Olisi toivottavaa, että kalusteet pystyttäisiin myymään pois kokonaisuutena niin, että ostaja tulee hakemaan ne itse. Paras tilanne olisi, jos ostaja pystyisi neuvottelemaan itselleen myös vuokrasopimukset, Oksanen toivoo.

Filmtown on Oksasen mukaan ainoa yritys, joka on osoittanut edes pientä mielenkiintoa Makuunin liiketoiminnan ostamisesta. Neuvottelupöytään asti ei ole kuitenkaan päästy.

– En usko, että olemme nyt ostamassa mitään. Olemme lopettaneet paljon omia liikkeitä, sanoo Filmtownin toimitusjohtaja Tero Nurminen

Filmtownilla on kymmenkunta karkkeja myyvää Candytown-myymälää ja noin 30 elokuvia vuokraavaa myymälää. Näitä myymälöitä yhdistetään lähitulevaisuudessa.

– Myymälöistä tulee karkkiystävällisempiä. Elokuvien vuokraus ei ole yksistään kannattavaa. Huonompia liikkeitä suljetaan. Helsinkiin muutoksia ei ole tällä hetkellä tulossa, Nurminen toteaa.