Leffa-arvio: Astridista Lindgreniksi

ELOKUVA Nuori Astrid on hyvin näytelty elokuva tunnetun lastenkirjailijan nuoruudesta.

Nuori Astrid -elokuvan nimiosan näyttelee Alba August. Draamaelokuva kertoo Astrid Ericssonin varttumisesta aikuisuuteen. _

toimitus

Pernille Fischer Christensenin ohjaama ruotsalainen draamaelokuva kertoo nuoren Astrid Ericssonin (Alba August) varttumisesta aikuisuuteen, ihastumisesta asumuserossa kamppailevaan päätoimittajaan (Henrik Rafaelsen) ja ei-toivotusta raskaudesta.

Ahkerasti kirkossa käyvälle ja kirkon maita vuokraavalle Ericssonin perheelle Astridin raskaus on häpeällistä. Tyttö lähetetään Tanskaan synnyttämään, ja lapsi tulee sijoitetuksi sijaiskotiin.

Elokuva ei kerro kirjailija Astrid Lindgrenistä, vaan siitä, miten hän myöhemmin hyödyntäisi lapseensa kohdistuneen laiminlyönnin ja huonon omantunnon yhtenä maailman parhaimpana lastenkirjailijana.

Astrid oppii ymmärtämään lapsia ja pitämään heidän puoltaan. Se on valtava voimavara, jota on ahdistuksen ja tuskan hetkillä kasvatettu. Näin syntyivät Peppi Pitkätossut, Ronjat, Vaahteramäen Eemelit ja muut klassikot, joista lapset löytävät voimaa, lohtua, samaistumispintaa ja suurta seikkailua. Astrid osaa puhua lapsille, koska tuntee heidät ja heidän kaipauksensa.

Nuori Astrid on yksityiskohtaisen tarkasti rakennettu elokuva, jonka tempo on hitaan viipyilevä. Tunteet pidetään pääosin pinnan alla, vaikka silmistä näkee tunteen laadun.

Nuoresta Astridista syntyy hyvin määrätietoisen ja päättäväisen nuoren naisen kuva. Saadessaan pakit tanssilattialla, hän käy itse tanssiin kuin Peppi Pitkätossu konsanaan.

Suhde viisikymppiseen päätoimittajaankin on miehen näkökulmasta jopa moraalisesti arveluttava, mutta Astrid ei alistu määräilyn valtaan. Hän on sinnikäs ja optimistinen. Päätoimittaja saa mennä, koska haaveissa on nuorempi mies.

Elokuva kertoo myös yksinäisyydestä ja elämän kulun päättämisestä yksin, sillä konservatiivisella seudulla ei yksinhuoltajalle paljon hyväksyntää löydy.

Elokuvassa näytellään erinomaisen hyvin. Varsinkin Alba August tekee äärettömän koskettavan ja hienon työn Astridin roolissa.

Erik Molberg Hansenin kuvaus on pääosin käsivaralta tallennettua. En tiedä, onko tarkoitus hakea jotain dokumenttityylistä lähestymiskohtaa, mutta minun silmääni tuollainen jähmettää elokuvan rytmiä ja kerrontaa.

Lindgrenin kirjallisuus ei ole mukana elokuvassa kuin niissä hetkissä, joissa vanha Astrid lukee lapsilta saamiaan kortteja ja kirjeitä. Niissä kilvan kiitetään ja ihmetellään sitä, miten kirjailija voi ymmärtää näin hyvin lasten maailmaa.

Nuori Astrid on selkeästi elokuva naisille, sillä äitiys on elokuvan kantava teema. Samoin rohkeus saada oma ääni kuuluville, olla itsenäinen ja vahva silläkin hetkellä kun kaikki tuntuu murenevan ympäriltä.

Olli-Matti Oinonen