Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon pituiselle syyslomalle tukivyöry – Lappeenranta päättää pian koulujen lomista

Lappeenrannan oppilaat, huoltajat ja henkilöstö kannattavat viikon pituista syyslomaa.

Lasten ja nuorten lautakunta päättää esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen työ- ja loma-ajoista lokakuussa. Kaupunki on valmistellut esityksen työpäivistä ja loma-ajoista lukuvuosille 2019–2020, 2020–2021 ja 2021–2022.

Oppilailla, huoltajilla, päiväkotien ja koulujen henkilöstöllä, työnantajilla ja muillakin kuntalaisilla oli mahdollisuus ottaa kantaa valmisteltuun esitykseen vastaamalla kyselyyn syyskuun ensimmäisten viikkojen aikana.

Kyselyyn saatiin 1 478 vastausta. Vastaajista 64 prosenttia kannatti kaupungin valmistelemaa pohjaehdotusta, jonka mukaan syysloma on viikon mittainen, joululoma kestää reilut kaksi viikkoa ja kevään urheiluloma viikon.

Vastaajista vajaa viidennes, 18 prosenttia, oli sitä mieltä, että syysloman tulisi olla esitettyä lyhyempi ja syyslukukauden koulutyön tulisi alkaa myöhemmin.

Vain 5,8 prosenttia vastaajista kannatti koulutyön aloittamisen myöhentämistä joululomaa lyhentämällä.

Varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajista ja varhaiskasvatuksen henkilöstöstä löytyi eniten kannatusta lyhyelle syyslomalle, mutta näissäkin ryhmissä yli puolet kannatti viikon syyslomaa.

Lukiolaisten huoltajista, lukiolaisista ja lukion henkilöstöstä enemmän kuin kaksi kolmasosaa kannatti viikon syyslomaa.

Vastaajat saivat kyselyssä kertoa myös vapaasti muutosehdotuksista. Vastauksissa ehdotettiin muun muassa syysloman aikaistamista viikolla, joidenkin lomapäivien sijoittamista pääsiäisen yhteyteen sekä yhden lomapäivän sijoittamista helatorstain jälkeiseen perjantaihin.

Osa vastaajista oli havainnut lukuvuoden 2021–2022 ehdotuksessa olleen virheen, yhden ylimääräisen työpäivän. Virheen korjauksella saadaan lukuvuoden 2022 kevätkauden työ alkamaan maanantaina 10.1.

Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willbergin mukaan suurin osa annetuista palautteista koski koulutyön jatkamista kesäkuulle sekä loman jatkamista syyskuun alkuun saakka.

– Koulutyön jatkaminen kesäkuulle ei ole kuitenkaan mahdollista, sillä lautakunnan päätöstä rajoittaa perusopetuslaki ja -asetus, joka määrää koulupäivien lukumäärän ja että koulutyö päättyy viikon 22 viimeisenä arkipäivänä.

– Viime aikoina on laajalti keskusteltu koulujen lomien siirtämisestä kesän alusta loppukesään. Tämäkään ei ole vielä siis mahdollista, mutta mikäli lainsäädäntöä muutetaan tältä osin, tulee Lappeenrannan lasten ja nuorten lautakunta päättämään työ- ja lomapäivistä uudelleen.

Päätös lukuvuosien 2019–2020, 2020–2021 ja 2021–2022 työ- ja lomapäivistä tehdään lasten ja nuorten lautakunnan kokouksessa 16.10.2018.