Seksuaalinen ahdistelu ja lapsen seksuaaliset hyväksikäytöt lisääntyivät huomattavasti alkuvuonna. Seksuaalisia ahdisteluita ilmoitettiin tammi–kesäkuussa 28 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo Tilastokeskus.
Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli tammi–kesäkuussa tietoon yli 19 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän: lähes 700 tapausta.
Raiskauksia ilmoitettiin vuoden alkupuoliskolla sitä vastoin lähes viisi prosenttia viime vuotta vähemmän: lähes 600 tapausta. Viranomaisten tietoon tulleiden raiskausten ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrät vaihtelevat vuosittain paljon.
Seksuaaliset ahdistelut lisääntyivät 28 prosenttia, lapsen seksuaaliset hyväksikäytöt 19 prosenttia.
Rattijuopumukset lisääntyivät alkuvuonna lähes kymmenen prosenttia edellisvuodesta. Eniten lisääntyivät perusmuotoiset rattijuopumukset. Niistä jo yli puolet eli 60 prosenttia johtui huumaavan aineen käytöstä. Törkeitä tapauksia rattijuopumuksista oli 40 prosenttia.
Henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten määrä väheni alkuvuonna 4,3 prosenttia. Pahoinpitelyitä kirjattiin vähemmän kuin viime vuonna, mutta törkeitä pahoinpitelyitä yhtä paljon. Henkirikoksia tuli ilmi 35 – yksi tapaus vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Ryöstöt lisääntyivät alkuvuonna. Ryöstöistä törkeitä oli 16,5 prosenttia. Varkaudet vähenivät lähes 7 prosentilla ja asuntomurrot 8,5 prosentilla. Asuntomurtoja tehtiin 200 vähemmän kuin vuoden 2017 tammi–kesäkuussa. Myymälävarkaudet ja -näpistykset vähenivät myös alkuvuonna.
Petokset lisääntyivät alkuvuonna – törkeät petokset jopa lähes neljänneksen edellisvuodesta. Maksuvälinepetokset vähenivät selvästi viime vuodesta. Maksuvälinepetoksista vähän yli viidesosa tehtiin ulkomailla, kun viime vuonna niitä tehtiin ulkomailla selvästi yli neljännes kaikista maksuvälinepetoksista.
Kaikkiaan omaisuusrikoksia tuli alkuvuonna tietoon 6,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kavalluksia ja törkeitä kavalluksia tuli ilmi yhtä paljon kuin viime vuoden alkupuoliskolla.
Rattijuopumukset lisääntyivät 10 prosenttia.
Huumausainerikoksia kirjattiin alkuvuonna 10 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden tammi–kesäkuussa. Vajaat kaksi kolmesta huumausainerikoksesta on käyttörikoksia. Niitä tuli ilmi lähes 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
Nopeusrajoituksen rikkomiset vähenivät yli 10 prosenttia. Automaattisen liikennevalvonnan sakot puuttuvat kuitenkin vielä tilastosta. Kaikkiaan liikennerikkomukset vähenivät vuoden alkupuoliskolla lähes 9 prosenttia.
Identiteettirikokset vähenivät alkuvuonna selvästi viime vuodesta.
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli tammi–kesäkuussa rikoksia ja rikkomuksia 5,9 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Poliisin tietoon tulleet rikokset ja rikkomukset vähenivät 6,1 prosenttia. Tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tulleet rikokset ja rikkomukset kasvoivat: tullissa 7,2 prosenttia ja rajavartiolaitoksessa 2,7 prosenttia.