Influenssavirusten riehunta alkaa koko maassa – rokotteet myyntiin jo tällä viikolla

Jari Pietiläinen

Nyt on aika varautua alkavaan influenssakauteen rokotteilla. Kauden 2018–2019 influenssaviruksia vastaan valmistetut rokotteet saapuvat lähipäivinä apteekkeihin.

Influenssan aiheuttavat influenssavirukset, jotka jaetaan kolmeen päätyyppiin. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin viruksen arvioidaan sairastuttavan 5–15 prosenttia aikuisista ja jopa 20–30 prosenttia lapsista.

Influenssan oireita ovat nopeasti nouseva kuume ja siihen liittyvä lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi sairastuneilla ilmenee kuivaa yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat influenssasta pääosin 1–2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla. Vanhuksilla, pikkulapsilla ja joillakin pitkäaikaissairailla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen tai keuhkokuumeeseen.

Influenssarokote kannattaa ottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa influenssakautta.

– Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee vuosittain rokotteessa käytettävät viruskannat. Suomessa influenssakaudella 2018–2019 tarjolla olevat rokotteet sisältävät influenssavirusten inaktivoituja tai heikennettyjä A- ja B-kantoja ja ne antavat suojaa myös sikainfluenssan jälkeläisvirusta vastaan, farmakologian erikoisasiantuntija Mikko Käenmäki kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu