Kokkaa koti tuoksumaan tällä menulla: kuuden valkosipulin soppa, sienirulla ja suklaa-kesäkurpitsakakku

RUOKA Kun ulkona sataa vettä ja myrskyää, on kotikeittiön lämmössä hyvää aikaa testailla uusia reseptejä.

Samettiseen valkosipulikeittoon uppoaa yhteensä kuusi kokonaista valkosipulia, jotka keitetään hiljalleen kanaliemessä. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Tuskastuttavan helteisen kesän mentyä menojaan kelpaa taas seisoskella lieden äärellä.

Vaikka arkinen kokkailu voi usein tuntua työläältä, on siinäkin puolensa. Se on hyvä hetki pysähtyä ja rauhoittua.

Ruoanlaitto antaa myös mahdollisuuden keskittyä vain yhteen asiaan.

Kun kerää raaka-aineet pöydälle ja aloittaa niiden käsittelyn nollasta, saa nautintoa kaikille aisteilleen. Ruoan kypsyessä uunissa tai hellalla tulee kaupan päälle kodikas tuoksu.

Arkisin harva jaksaa kokkailla montaa ruokalajia, mutta kun aikaa on enemmän, voi olla hauskaakin tehdä monivaiheinen ateria ja kokeilla uusia reseptejä.

Syksyn suosikkiruokia ovat etenkin keitot ja padat.

Yksi klassinen, mutta viime vuosina vähemmän esillä ollut keitto valmistetaan järisyttävästä määrästä valkosipulia.

Terveysvaikutuksiltaan ilahduttavan runsas valkosipuli on raakana tymäkkää syötävää, mutta kypsennettynä sen maku pehmenee ja makeutuu.

Valkosipulikeittoon voi laittaa melkeinpä niin paljon valkosipulia, kuin rohkenee ja viitsii kuoria.

Kuorittuja kynsiä pehmennetään paistamalla niitä kymmenisen minuuttia oliiviöljyssä kattilassa. Sen jälkeen lisätään vapaavalinnaista lientä reilusti, sekä mausteita, ja haudutellaan miedolla lämmöllä.

Joku lisää keittoon murustettua vaaleaa leipää, toinen suurustaa sen jauhoilla.

Lopuksi koko keitto surautetaan samettisen sileäksi ja nautitaan. Ja tuoksua riittää taatusti vielä seuraavallekin päivälle.

Helppo ja kodikas syysruoka on myös metsäsienirulla. Se on oikeastaan aluksi kuin suolainen pannukakku, johon levitetään sienitäyte ja kääritään rullalle, jolloin siitä tulee suolainen kääretorttu.

Kun ensimmäinen rulla on tehty, voi täytteitä vaihdella jatkossa mielensä mukaan. Yksi sääntö on: jos söisit täytettä vaikka sellaisenaan, se on valmis käytettäväksi.

Viisi hyvää syytä syödä valkosipulia

Valkosipuli voi vähentää riskiä sairastua flunssaan. Valkosipulin käyttö ennaltaehkäisevästi voi vähentää riskiä saada flunssatartunta aikuisilla, mutta sillä ei ole tutkittua vaikutusta flunssaoireiden kestoon.

Luonnon oma antibiootti. Raaka valkosipuli kykenee tappamaan useita mikro-organismeja, kuten sieniä, bakteereja, viruksia ja alkueläimiä. Se kykenee sekä tappamaan bakteereja että samalla suojaamaan elimistöä tulehduksen aiheuttajilta.

Valkosipuli voi suojata sydäntä. Valkosipuliöljy sisältää diallyl trisulfidi -yhdistettä, joka voi auttaa suojelemaan sydäntä leikkauksen aikana ja sydänkohtauksen jälkeen.

Auttaa valtimonrasvoittumistaudissa. Valtimot kovettuvat usein myös iän myötä ja valtimot menettävät kykynsä venyä ja taipua. Valkosipuli näyttää vähentävän tätä vaikutusta.

Saattaa alentaa korkeaa verenpainetta. Valkosipuli stimuloi typpioksidin ja rikkivedyn tuotantoa elimistössä. Nämä kemikaalit saavat verisuonet rentoutumaan ja saattavat alentaa kohonnutta verenpainetta.

Lähde: valkosipuli.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu