Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko tässä Suomen turvallisin pyöräilykaupunki? – Onnettomuuksia vain murto-osa verrattuna pahimpiin paikkoihin

Suomen yhdeksästä suurimmasta kaupungista Espoo erottuu muita turvallisempana kaupunkina. Vuosina 2013–2017 Espoossa tapahtui 33 polkupyöräonnettomuutta ja 32 jalankulkijaonnettomuutta 100 000 asukasta kohden. Lukemat ovat selvästi Suomen keskiarvoa alhaisempia.

Tämä käy ilmi valtakunnallisesta ILiitu-ohjelmasta, jota Espoo käyttää liikenneturvallisuuden seurantaan ja tilastointiin. ILiitu-ohjelmassa ovat kaikki poliisin kirjaamat liikenneonnettomuudet Suomessa.

Suomessa sattui vuosina 2013–2017 keskimäärin 92 polkupyöräonnettomuutta. Kun paikalliset onnettomuusluvut suhteutetaan kunkin kaupungin asukaslukuun, tilastot näyttävät varsin karuja lukuja etenkin Turun, Jyväskylän ja Oulun osalta.

Viiden vuoden aikana Turussa sattui 100 000 asukasta kohden kaikkiaan 168 pyöräonnettomuutta. Jyväskylässä luku oli 130, Oulussa 125 ja Helsingissäkin 117. Vantaalla sama luku on 85, mutta Espoossa vain 33.

Espoo loistaa turvallisena kaupunkina myös jalankulkijoille. Kun Turussa sattui 2013–2017 kaikkiaan 80 jalankulkuonnettomuutta 100 000 asukasta kohti, Helsingissä luku oli 73, Vantaalla 43 – mutta Espoossa vain 32. Tätävähemmän jalankulkuonnettomuuksia sattui vain Oulussa.

Espoossa jalankulkija- ja polkupyöräonnettomuuksien tasaisen alhaiset määrät ovat kaupungin arvion mukaan tulosta onnistuneesta kaavoituksesta. Viiden aluekeskuksen kaupunkirakenne Espoossa tukee turvallista liikkumista, ja lähipalvelujen tarjonta minimoi liikkumisen tarvetta.

Selittäväksi tekijäksi nousee Espoon kaupungin mukaan kaavoittaminen, joka määrittelee, kuinka paljon liikenteelle, palveluille ja asutukselle on varattu tilaa.

Tiivis ruutukaava-alue, kuten Turussa ja Helsingissä, on liikenneturvattomuuden lähtökohta, sillä tiiviissä kaavoituksessa ei ole riittävästi tilaa turvalliselle liikenneympäristölle.