Tee makkarasi itse, niin tiedät tarkalleen sen sisällön – tällä ohjeella onnistut

RUOKA Ruokakirjailijat Kari Martiala ja Helena Lylyharju kirjoittivat makkarasta kirjan, koska toivovat makkaroita käytettävän nykyistä monipuolisemmin.

Keittiömestarit Helena Lylyharju vas.) ja Raili Häsä valmistivat kirjaa varten makkaraa kotikonstein osoittaakseen sen helppouden. - Pitäkää vaikka makkaratalkoot ja opetelkaa homma yhdessä, Lylyharju kannustaa. Kari Martiala

Crista Lassfolk-Feodoroff

Makkarasta tulee ensimmäisenä mieleen grillaus tai uunilenkki, jonka jälkeen ajatus lentää jo ulkomaille chorizojen ja wurstien luo. Näin uskovat myös pitkän linjan ruokakirjailijat Kari Martiala ja Helena Lylyharju

Niinpä pariskunta päätti antaa makkaralle sen ansaitseman arvonnousun ja kirjoitti sille oman kirjan Makkara!

– Makkara on muuttunut menneinä vuosikymmeninä rajusti: mukaan on tullut siipikarja, sisäelimien käyttö on vähentynyt, maitojauhe on jäänyt kokonaan pois ja suolaa on vähennetty, ruokakonkarit luettelevat.

He haluavat nostaa keskusteluun paitsi makkaran monipuolisuuden, myös suomalaisen makkaran korkean laatutason. Kirjassa on mukana jopa makkarakartta, johon Martiala on merkinnyt maukkaiden artesaanimakkaroiden myyntipaikat.

– Lapissa ostan poromakkaraa, Turussa vuosikymmeniä myynnissä olleita hevospaistimakkaroita ja rusinamakkaroita, Martiala kertoo.

– Meillä on Suomessa paljon pieniä makkarayrityksiä, joiden tuotteita ei välttämättä löydy mistään muualta.

Hän nimeää pitkän listan suosikkejaan: laukkamakkaraa, mustamakkaraa, possumakkaraa, ryynimakkaroita ja erikoisuuksia, kuten salciccia, chorizo, bratwurstit.

– Ei vain grillata makkaraa, vaan niistä tehdään hyvää ruokaa!

Helena Lylyharju allekirjoittaa puolisonsa kertoman erityisesti kotimaisen makkarakartan helmien osalta.

– Aivan liian usein kuulee vieläkin sanottavan, että suomalainen makkara on pahaa. Se ei ole totta ollenkaan, vaan johtunee entisaikojen jauhoisten makkaroiden maineesta.

Keittiömestarin kokemuksellaan Lylyharju haluaa kuitenkin painottaa, ettei makkaran aina tarvitse olla fiiniä tai erikoista ollakseen hyvä raaka-aine ruokaan.

– Meidänkin kirjassamme on makkarareseptejä, joihin voi vaihtaa erikoisuuden tilalle aivan tavallista lenkkimakkaraa, Lylyharju sanoo.

– Etenkin keitoissa ja kastikkeissa kalliimman makkaran hienot makuvivahteet voivat mennä hukkaan.

Tavalliseen lenkkiin turvautuessaan hän ensin pilkkoo makkaran ja ruskistaa palat pannulla. Se antaa lenkkimakkaralle kauniimman värin ja hieman rapsakamman pinnan.

Makkaran maineen parantamisen ohella pariskunta toivoo kirjansa innostavan kotikokkeja tekemään makkaraa itse. He vakuuttavat sen onnistuvan suhteellisen helposti.

Varusteeksi riittää monitoimikone makkarasuuttimella eikä sekään ole pakollinen, mutta helpottaa työtä.

– Onnistumisen kannalta olennaisinta on, että rasvaa on riittävästi ja lihamassa on kylmää, Lylyharju tiivistää.

– Kannattaa laittaa sekä massa että monitoimikoneen osat pakastimeen puoleksi tunniksi ennen makkarantekoa.

Hän neuvoo varaamaan aikaa riittävästi eli pari kolme tuntia.

Kun työhön ryhtyy, kannattaa tehdä makkaroita reilusti ja pakastaa osa.

– Pitäkää vaikka makkaratalkoot ja opetelkaa homma yhdessä, Lylyharju kannustaa.

– Kun itse tekee, tietää tarkalleen sisällön ja oppii hiljalleen tekemään omaan makuun maistuvinta makkaraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu