Koirahyökkäyksistä tuomitaan Suomessa jopa vankeuteen – vahingontekojen määrä kasvussa

Jari Pietiläinen

Koirien tekemistä vahingoista tehdään pelkästään Helsingissä kymmeniä rikosilmoituksia. Esimerkiksi viime vuonna Helsingin poliisi tutki kaikkiaan 63 erilaista juttua, joissa eläin oli tavalla tai toisella aiheuttanut haittaa. Määrä on vuositasolla ollut hienoisessa kasvussa.

Helsingin poliisilaitos perusti tänä syksynä ensimmäisen eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmän. Tutkintaryhmä keskittyy Helsinkiin sijoittuviin rikosepäilyihin.

Kuluvana vuonna erilaiset koirien suorittamat hyökkäykset ovat puhuttaneet pääkaupunkiseudun väkeä.

Viime sunnuntaina tapanilalaisen Elina Suopajärven koiran kimppuun kävi toinen koira. Hyökkäyksestä koitui fyysisiä vammoja niin Suopajärvelle kuin hänen koiralleen

Helsingin poliisi vahvistaa, että tästä koirakamppailusta on vastaanotettu rikosilmoitus.

– Yleensä koirien aiheuttamia vahinkoja tutkitaan eläimen vartioimatta jättämisenä. Jos koira lisäksi puree koiraa tai ihmistä, silloin kyseessä on vammantuottamus, kertoo tutkinnanjohtaja Anne Hietala eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmästä.

– Ensimmäisestä rikoksesta tuomitaan yleensä sakkoja, mutta jos kyseessä on vammantuottamus, silloin poliisi ei voi enää määrätä pelkästään sakkoja, vaan asia menee tuomioistuinkäsittelyyn.

Koirahyökkäyksistä tuomitaan siis esimerkiksi Helsingin käräjäoikeudessa sakkoja tai hurjimmissa tapauksissa enintään kuusi kuukautta vankeutta.

– Lisäksi irrallaan juosseen koiran omistaja on korvausvelvollinen, jos eläin on esimerkiksi purressaan aiheuttanut vammoja. Pysyvistä vammoista korvausmäärä on tietenkin aina suurempi, Hietala luonnehtii.

Eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmässä toimii Hietalan lisäksi kaksi tutkijaa. Ryhmä työskentelee läheisessä yhteistyössä yleisvaarallisten rikosten tutkintaryhmän kanssa.

Helsingin poliisilaitos sai lokakuun alussa Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton jakaman Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon. Palkinto annettiin nimenomaan eläimiin liittyviin rikoksiin keskittyvän tutkintaryhmän perustamisesta.

Lue tästä lisää uusimmasta koirahyökkäyksestä Helsingissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut