Lappeenrantalaistaustainen rap-lupaus selätti vaikeat ajat ja julkaisi ensimmäisen singlensä – ”Lapsena ihailin vastuuttomia ihmisiä”

Daniel Karjalainen. Laura Iisalo

Tuija Horttanainen

Lappeenrantalaislähtöinen Dani on rap-lupaus, joka on äskettäin julkaissut ensisinkkunsa Järjen Ne Vei. Nykyisin Helsingissä asuva Dani on tehnyt kappaleen itse.

– Biisi sai alkunsa, kun olin henkisesti heikoilla. Biisissä tarkastelen kokemuksia lapsuudestani, jota hyvin pitkälti määritti perheeni päihde- ja mielenterveysongelmat. Käsittelen biisissä myös omaa oirehdintaani, jota minulla oli nuorempana suhteessa erilaisiin addiktioihin.

Kuten esikoiskappaleen luonnehdinnasta voi päätellä, ei nuoren miehen tie tähän pisteeseen ole ollut helppo.

– Lapsuudessani koin paljon turvattomuutta. Näin väkivaltaa ja jouduin kokemaan häpeää sekä hylkäämistä. Jo ala-asteella arvoni olivat hyvin kieroutuneet.

Dani kertoo lapsena ihailleensa vastuuttomia ihmisiä, kun jotkut muut lapset ihailivat vastuuntuntoisia aikuisia.

– Sekoilin päihteillä ja esitin kovaa tyyppiä, vaikka todellisuudessa olin pelokas ja kaipasin vain rakkautta.

– Oireilin päihteiden ja pakkomielteisen pelaamisen kanssa. Harrastin nuorempana myös mäkihyppyä ja silloin sairastuin jonkin asteiseen anoreksiaan, Dani kertoo.

Menneisyytensä haasteista Dani selvisi ystävien avulla.

– He näyttivät minulle, mitä on lähimmäisen rakkaus. Tärkeintä on ollut vertaistuki ja psykoterapia. Myös mäkihypyssä oli hyvät puolensa, mutta musiikki on ollut suurempi lohduttaja.

Kun Dani oli 10-vuotias, hän meni yksin lastensuojeluun hakemaan apua.

Myöhemmin Danilla meni ”liian lujaa” päihteiden kanssa. Koulu kärsi, samoin urheilu.

– Luojan kiitos tälle kaikelle tuli stoppi koettuani oman pohjani 18-vuotiaana. Päätin lopettaa päihteiden käytön kokonaan ja päätös on onneksi pitänyt. Minulla syntyi halu lähteä toipumaan menneisyydestäni ja täytettyäni 19 vuotta lähdin hakemaan apua. Kävin läpi erilaisia hoitoja, sain psykoterapiaa ja vertaistukea. Sain apua ja kaikki apu oli tarpeen.

Räpistä Dani kertoo syttyneensä jo ala-asteikäisenä. Yläasteella hän rohkeni kokeilla ensi kertaa räppäämistä itse.

– Olin todella fiiliksissä siitä ja päätin tehdä ekan biisini 15-vuotiaana. Ikävä Sua -biisi saikin yllättävän suuren suosion YouTubessa, missä sitä on katsottu noin 900 000 kertaa. Pääsin myös keikkailemaan jonkun verran. Erilaisten vaikeuksien kautta musiikkiurani kuitenkin tyssäsi väliaikaisesti, ja olin jokusen vuoden kokonaan poissa kuvioista.

Nyt Dani on kuitenkin täysillä mukana musiikkimaailmassa. Hän on esiintynyt Lappeenrannassakin muutaman kerran, ja faneja on tullut mukaan kuvioihin.

– Olisi todella upeaa, jos saisin esiintyä Lappeenrannassa myös jatkossa. Vaikka olen julkaissut vasta yhden sinkun, on biisejä silti sen verran, että keikkailu onnistuu hyvin.

Tällä hetkellä Dani työstää ensimmäistä EP:tä, joka julkaistaan ensi vuoden puolella.

– Haluan keikkailla mahdollisimman paljon, ja erityisesti nuoret ovat lähellä sydäntäni.

Dani

26-vuotias rap-artisti.

Käy vakituisesti töissä ja tekee sivussa musiikkia sekä keikkailee.

Asuu Helsingissä, kotoisin Lappeenrannasta. Syntynyt ja kasvanut Sammonlahdessa.

Asunut lapsena muutaman vuoden myös Taavetissa.

Järjen Ne Vei -kappaleen musiikkivideo on katsottavissa YouTubessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu