Vuoksen varrelle halutaan taidetta – Veistosvirta-niminen ympäristötaideteos tulisi muistuttamaan Imatran historiasta taidekasvatuskaupunkina

Veistosvirta-niminen ympäristötaideteos tulisi olemaan yli kolmen kilometrin pituinen, ja sisältäisi toistakymmentä taideteosta. Mukana olisivat muun muassa kuvien teokset. Erika Luhtanen

Mari-Anna Rossi

Imatran kaupunkitaidetyöryhmä on suunnitellut Vuoksen varteen ison ympäristötaidekokonaisuuden. Veistosvirta-niminen ympäristötaideteos tulisi olemaan yli kolmen kilometrin pituinen, ja sisältäisi toistakymmentä taideteosta. Veistosvirran lähtöpaikka olisi Mansikkakosken sillan kupeessa ja se jatkuisi aina kaupunkipurolle saakka.

Veistosvirran puuhamiehenä toimii kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs

– Kaupunginjohtaja Pertti Lintunen antoi minulle pari vuotta sitten tehtäväksi pohtia Veistosvirran toteuttamista. Olemme jo kaupunginpuutarhuri Erika Luhtasen kanssa tehneet suunnitelman siitä, mikä teos tulisi mihinkin, Topiantti Äikäs paljastaa. Kotkasta Imatralle kaupunginjohtajaksi tullut Lintunen oli saanut idean edelliseltä virkapaikaltaan, jossa veistospromenadi sijaitsee kaupungin keskustassa.

– Kotkassa ympäristötaideteokset sijaitsevat vieri vieressä. Vuoksen varteen ne tulisivat levittäytymään niin, että yhdeltä teokselta olisi näköyhteys toiselle, Äikäs selvittää. Yksi Veistosvirran teoksista tulisi ainakin olemaan Aimo Tukiaisen Tukinuittajat-veistos, joka on pitkään sijainnut kaupungintalon yläpihalla. – Se vähän hassusti kääntää selkänsä kulttuuritalolle, eikä pääse sillä paikalla oikeuksiinsa. Koskipuistossa tukkirännin äärellä on veistokselle parempi paikka, Äikäs tuumaa.

Keskusaseman parkkipaikalla sijaitsevalle vanhalle valssikoneistolle Äikäs näkisi paremman paikan lähempänä Mansikkakosken ratasiltaa – tosin valssikoneen siirtäminen uuteen paikkaan voi olla haastavaa.

Osa Veistosvirran teoksista tulisi Vuoksen varteen Saimaan ammattikorkeakoulun kivisymposiumin tuotoksista. Kaupunki on tukenut symposiumia 10 000 eurolla, ja tukea vastaan se saa lunastaa yhdestä kahteen taideteosta jokaisesta järjestetystä symposeumista.

– Kaupungin tuen ehtona on, että symposiumin tapahtumapaikkana on Siitolanmäki, vaikka taideopetus siirtyisi Lappeenrantaan, Äikäs huomauttaa.

Symposiumi on järjestetty nyt kolme kertaa Siitolanmäellä, ja niistä kaupunkitaidetyöryhmä on valinnut kuusi teosta, jotka voivat päätyä Vuoksen varteen.

– Perusteina valinnoille oli taiteellinen kokonaisuus ja toimivuus maastoon sijoitettaessa, sanoo kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen.

Äikkään mukaan Veistosvirran toteutus maksaisi joitakin tuhansia euroja.

– Tässä ei puhuta suurista summista, mutta meillä on siitä huolimatta hyvin rajalliset mahdollisuudet sijoittaa sitä ensi vuoden talousarvioon. Siksi meidän on otettava aikalisä ainakin vuoden 2019 osalta.

Mallia Kotkasta

Kotkan veistospromenadi on Kotkassa kaupungin keskustassa Kotkansaarella sijaitseva veistoskokoelma, joka käsittää pääosin suomalaisten nykykuvanveistäjien teoksia.

Veistoskokoelman ensimmäiset teokset pystytettiin Keskuskadun viereiseen lehmusbulevardiin 2000–2001, jossa on suurin osa teoksista.

Veistoskokoelmaa nimitettiin alun perin Veistospuistoksi, mutta teosmäärän kasvettua ja sijoittelun laajennuttua alkuperäisen Veistospuiston ulkopuolelle kokonaisuus nimettiin Veistospromenadiksi vuonna 2010.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut