Timoa, 71, ja Jussia, 37, erottaa vain yksi asia – isänpäivän ruokapöydässä sitä saatetaan tänään sivuta

JUHLAPÄIVÄ Isältä voi periä myös kyvyn pitää yllä järjestystä koululuokassa. Isä ja poika Hämäläinen ovat todiste siitä.

Timo Hämäläinen tuli käymään poikansa Jussin työpaikalla Sotungin koulussa. Tiina Örn

Tiina Örn

Isä ja poika, Timo Hämäläinen, 71, ja Jussi Hämäläinen, 37, saavat riidan aikaiseksi yhdestä asiasta. Mutta palataan siihen myöhemmin. Näin isänpäivän aikaan keskitytään ensiksi kaikkeen, mikä heitä yhdistää.

Timo ja Jussi ovat opettajia ja myös lapsuuden haaveammatti oli sama. He molemmat halusivat poliiseiksi. Timo muistaa, mikä karisti haaveet poliisin urasta.

– Naapuruston isot pojat juoksivat minua pakoon ja sanoivat, että ota kiinni. Kun en saanut heitä kiinni, he totesivat, ettei minusta voi koskaan tulla poliisia. Siihen se sitten jäi, hymyilee Timo.

Ei se vastustus liittynyt mitenkään itse opettajan työhön.”

Niin Jussi kuin Timo ovat työskennelleet vantaalaiskouluissa. Jussi uskoo, että yli 30 vuotta lapsia opettaneen Timon vahvuutena olivat oikeudenmukaisuus ja turvallisuutta luonut kyky pitää oppilaat ruodussa.

Omena ei ole pudonnut kauaksi puusta, sillä Timo arvelee Sotungin koulussa opettavan Jussin vahvuudeksi oikeudenmukaisuuden ja järjestyksen ylläpitokyvyn.

– Jussi on aina jalkapallokentilläkin pitänyt kuria ja porukan kasassa, sanoo Timo viitaten Jussin pitkään kokemukseen nurmikentillä.

Jussi on pelannut TiPS:ssä, AC Vantaassa, Käpa:ssa. HJK:ssa hän oli sopimuspelaajana kaudet 2000–2001. Jussi mietti keskittymistä jalkapalloon myös uramielessä.

Yksi asia oli Jussille lapsuudessa ja nuoruudessa varmaa. Hänestä ei tulisi opettajaa.

– Ei se vastustus liittynyt mitenkään itse opettajan työhön, se oli sellaista ”ei ainakaan sitä, mitä vanhemmat” -ajatusta, pohtii Jussi, jonka nyt eläkkeellä oleva äitikin teki pitkän uran opettajana.

Toisin kuitenkin kävi. Jussi pääsi yliopistoon suorahaun kautta opiskelemaan matematiikan ja fysiikan opettajaksi. Eikä ole katunut valintaa päivääkään.

Isä ja poika -kaksikko uskoo opettajan työn ja työympäristön muuttuneen muutaman kymmenen vuoden aikana paljon.

Opettajajohtoisuus on jäänyt, mutta Jussi pohtii, että edelleen on niitä oppilaita, joille vahva opettajajohtoinen malli sopisi kaikista parhaiten.

Timo ja Jussi hymyilevät toisilleen vähän väliä kuin huomaamatta. He näyttävät viihtyvän hyvin yhdessä ja välit ovat avoimet.

Isänpäivää Hämäläisillä juhlitaan ruoka- ja kahvipöydän ääressä. Osa isänpäivästä kuluu muuttohommissa, sillä Timo on vaimoineen muuttamassa yhdeksän Helsingissä asutun vuoden jälkeen takaisin Vantaalle. Syynä ovat Jussin pienet pojat, joiden arkeen isovanhempien apua kaivataan.

Ruokapöydässä saatetaan jossain kohtaa päästä jutun alussa mainittuun aiheeseen, josta isä ja poika ovat eri mieltä. Se on politiikka.

– Ehkä politiikkaa koskevissa mielipiteissämme näkyy se, että elämme eri elämänvaihetta, pohtii Timo ja katsoo Jussia hyväntahtoisesti velmuillen kuin esittäen toiveen, että poika tulisi siinäkin asiassa järkiinsä, kunhan elämänvaihe on otollinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu