"Sain tehtyä ahdistelijalle kyynärlukon" – Valomerkki-vetoomuksen kirjoittaneet yökerhomaailman vaikuttajat saivat tarpeekseen törkeyksistä ja häirinnästä

Yökerhoissa tapahtuvaan ahdisteluun halutaan stoppi. Arkistokuva

Toni Tervo

Yökerhoalan vaikuttajat ovat julkaisseet adressin häirinnän ja epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi klubeilta ja yökerhoista.

Adressin saatetekstin mukaan sitä on ollut tekemässä ryhmä esiintyjiä, DJ:itä, VJ:itä, musiikintekijöitä, tapahtumajärjestäjiä, tanssijoita ja maksavia asiakkaita. Joukko kertoo karuista kokemuksistaan.

– Kokemuksemme mukaan häirintä ja syrjintä on klubeilla normalisoitunutta ja toistuvaa. Työskentelyolosuhteet ovat usein epämääräisiä, tilat turvattomia ja ilmapiiri epäkunnioittava. On aivan liian tavallista kohdata rasismia, seksismiä sekä homo- ja transfobiaa, vähättelyä ja kyseenalaistamista, niin työntekijänä kuin asiakkaanakin. Klubeilla törmää myös toistuvasti väkivallan uhkaan ja seksuaaliseen häirintään. Häirintä ja syrjintä on ongelmallisinta silloin, kun se tapahtuu omistajien tai muiden valtapositiossa olevien henkilöiden toimesta, adressissa kerrotaan.

Joukon mukaan työskentely nykyisissä olosuhteissa ei ole kestävää ja niiden ratkaisemiseksi sekä paremman klubikulttuurin luomiseksi tarvitaan pitkäjänteistä, ongelmiin vakavasti suhtautuvaa ja kestävää kehittämistyötä. He vaativat klubitoimijoilta muun muassa turvallisempia, työntekijää kunnioittavia, syrjinnästä ja ahdistelusta vapaita työskentelyolosuhteita ja -tiloja, selkeitä toimintaohjeita ongelmatilanteisiin sekä henkilökunnan ja järjestyksenvalvojien koulutusta sensitiiviseen työskentelyyn ja vastuunkantoa, vakavasti otettavaa julkista keskustelua sekä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joilla puututaan tiloissa ja organisaatioissa tapahtuvaan häirintään ja syrjintää

– Haluamme, että yössä tehdystä työstä taloudellisesti hyötyvät toimijat ymmärtävät, mitä tavoittelemme: toisiamme kunnioittavaa yhdessäoloa ja sitä, että kaikenlaiset ihmiset saavat olla omana itsenään, viihtyä ja tehdä työtään rauhassa.

– Nämä ongelmat eivät valitettavasti kosketa vain klubeja, vaan myös monia muita kulttuurialan toimijoita ja organisaatioita sekä yöelämän instituutioita. Klubitoiminta on merkityksellinen osa kulttuuria ja sydämen asia meille allekirjoittaneille. Toivomme vilpittömästi, että olemme keskustelujen ja konkreettisten tekojen myötä matkalla kohti parempaa klubikulttuuria.

Aiheesta myös kirjoittavaHelsingin Sanomat on artikkelissaan haastatellut muutamia nimellään esiintyviä toimijoita. Eräs heistä on rap-artisti Noah Kin, joka kertoo turvattomuuden tunteen klubeilla olevan aina lähes ylitsepääsemätön.

– Seksuaalista häirintää voi tapahtua yhtä hyvin myös henkilökunnan, järjestyksenvalvojien tai jopa omistajien toimesta, jolloin on vaikea löytää tapaa kokea saavansa oikeudenmukainen ratkaisu tilanteelle, räppäri kertoo lehdelle.

Kampanjan sivuille on kerätty myös useita esimerkkitapauksia häirinnästä. Nostamme esille tässä muutaman.

“Seksiehdotukset, asiaton kommentointi ja ei-toivottu koskeminen oli aina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus yöelämässä. Olin päättänyt kovettaa itseni niille, vaikka joka kerta ne loukkasivat, jättivät jäljen. Kuten kymmeniä kertoja ennenkin, tuntematon päihtynyt mies lähestyi minua jutellen pariin otteeseen illan aikana. En ollut kiinnostunut hänestä ja toimin kuten aina, eli pyysin voivani tanssia rauhassa. Myöhemmin lähdin yksin vessaan. Vessasta palatessani sama mies oli odottamassa minua kulman takana, hiljaisessa käytävässä. Hän tarttui voimallisesti ranteeseeni ja alkoi repiä minua kohti viereistä, pimeää nurkkausta. Olin todella paniikissa, mutta sain nopeasti tehtyä hänelle erään kyynärlukon ja paettua. Tapaus jätti pitkäksi ajaksi turvattoman olon. Mietin usein, miten minun olisi käynyt, jos en olisi sattunut olemaan lukkopainiharrastaja. Mies oli minua paljon kookkaampi ja voimakkaampi.”

“Tuntematon ihminen tuli DJ-koppiin koskettelemaan minua soittaessani keikkaa.”

Lue lisää kertomuksia sekä koko adressi tästä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu