Joko sinun kodissasi on puhuva palovaroitin? – Tutkimus: Toimii tehokkaasti etenkin lapsiperheissä

Vain toimiva palovaroitin antaa aikaa pelastautua. Parhaillaan vietetään Valtakunnallista Paloturvallisuusviikkoa. ilkka hartikainen

Ulla Mether

Suomalaisista vain alle puolet on testannut palovaroittimensa toimintakunnon, selviää turvallisuusyritys Verisuren tutkimuksesta. Suositusten mukaan palovaroittimen kunto tulisi testata kerran kuukaudessa.

– Palovaroittimen tehtävä on havahduttaa paloon ja herättää myös nukkuvat. Varoitin antaa pari minuuttia pelastautumisaikaa, ja nämä minuutit voivat olla ratkaisevia. On erittäin tärkeää, että kotona on toimiva palovaroitin, sanoo turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo Verisurelta.

Palovaroittimia tulee lain mukaan olla vähintään yksi kappale asunnon jokaista 60 neliömetriä kohti. Jokaisessa kerroksessa tulee olla oma palovaroitin.

Lisäksi varoitin olisi hyvä löytyä jokaisesta huoneesta, jossa nukutaan.

Heinimo muistuttaa, että palovaroittimia tulee olla tarpeeksi monta, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja jotta niiden hälytysääni varmasti kuuluu jokaiseen tilaan, jossa oleskellaan.

Erityisen hyvä huomioarvo on Heinimon mukaan puhuvalla palovaroittimella. Niitä ei löydy vielä kovin monesta kodista.

– Muun muassa Dundeen yliopiston ja Ohion lastensairaalan tutkimuksissa on saatu viitteitä, että pelkkä sireenin ääni ei herätä lapsia läheskään yhtä herkästi kuin puheääntä ja sireenin ääntä yhdistävä palovaroitin.

Dundeen yliopiston tutkimuksessa tehtiin havainto liittyen sireeniäänen taajuuteen. Tietyn ikäiset lapset heräsivät paremmin, kun sireenin ääni oli standardia matalampitaajuisempi ja siihen oli yhdistetty puheääntä.

Ohion lastensairaalan tutkimuksessa puolestaan selvisi, että äidin ääntä jäljittelevä puheääni herätti lapset ja nuoret tehokkaimmin.

Myös osa vanhuksista kuulee parhaiten vaihtuvataajuisen, "jodlaavan" hälytysajoneuvojen ääntä muistuttavan äänen.

ViestintäasiantuntijaJenni Kurvinen kertoo, että Verisure myy puhuvia palovaroittimia osana turvallisuusjärjestelmää.

Verisuren palovaroittimet viestivät keskenään ja ilmoittavat tulipalon alusta suoraan Verisuren hälytyskeskukseen. Hälytyspäivystäjä ilmoittaa palosta hätäkeskukseen. Puhuva palovaroitinjärjestelmä koostuu useista hälyttimistä, jotka viestivät toisilleen. Jos hälytin havaitsee tulipalon olohuoneessa, myös makuuhuoneessa oleva palovaroitin hälyttää.

Kurvisen mukaan ainakaan Verisuren hälyttimiin ei pysty tallettamaan omaa puheääntä.

Valtakunnallista Paloturvallisuusviikkoa vietetään 24.11.–1.12.2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu