Leffa-arvio: Parinvaihtoa luokkakokouksen hengessä

ELOKUVA Hymy, nauru ja ilo kiertävät komediaksi luonnehditun Swingers-elokuvan kaukaa.

Parinvaihtajat Jere (Roope Salminen), Milla (Mimosa Willamo), Esko (Mikko Nousiainen) ja Inka (Matleena Kuusniemi). Jaana Rannikko © Bronson Club 2018

toimitus

Parinvaihto saattaa kuulostaa elokuvan aiheena omaperäiseltä, mutta sitä se ei ole. Aihepiiristä on tehty kymmeniä elokuvia ja jos haluaa kokea parinvaihtoa laadukkaan elokuvan muodossa, sopii erinomaisiksi esimerkeiksi muun muassa kanadalaisen Jon E. Cohenin ohjaama A Swingers Weekend (2017) tai Stephen Brenninkmeijerin Swingers (2002). Lisäksi dokumenttielokuva Sex with Strangers (2002) vie katsojan ihopintaa syvemmälle intiimin jakamisen maailmaan.

Suomessa parinvaihtoa ei ole juurikaan elokuvallistettu, eikä Pamela Tolan ohjaama Swingers mikään supisuomalainen ole. Kyseessä on tanskalaisen Mikkel Munch-Falsin vuonna 2016 ohjaaman elokuvan sinivalkoinen uusinnos.

Elokuvaa mainostetaan hyväntuulen komediana. Kuitenkin hymy, nauru, ilo ja elämänmakuisuus kiertävät Swingersin kovin kaukaa. Kiinnekohtia myötäelämiseen elokuva ei suo. Tarina sekä juoni toteutuksineen muistuttavat Luokkakokous-elokuvia ja samoja tekijöitä löytyykin kumpaistenkin tuotantojen takaa.

Suomalainen Swingers kaatuu alkutekijöihinsä: kliseiseen huumoriin, tökeröön ja onttoon käsikirjoitukseen sekä löysiin näyttelijäsuorituksiin. Näyttelemiseen kykenevät Marja Salo ja Mimosa Willamo, joiden ansiosta tämä elokuva saa yhden tähtensä. Muut hahmot ovat viettäneet kesäistä viikonloppua ja siinä sivussa näemmä osallistuneet elokuvan tekemiseen.

Tökeröimmät ja kliseisimmät roolihahmot ovat parinvaihtokartanoa ylläpitävä pariskunta Ritva ja Eero (Miitta Sorvali ja Tommi Liski). Heistä tehdään kevytperverssejä ja naimatoimintaan dominoivia henkilöjä. Millaisen mielikuvan elokuva antaakaan parinvaihtajista? Kun valkokankaalta käsin pitää väkisin yrittää naurattaa katsojia pesemättömillä anaalitapeilla, kerronnan tyyli käynee ilmeiseksi.

Swingersin traileri antaa ymmärtää sitä, mitä elokuva ei ymmärrä antaa. Tunnetasoja saa hakemalla hakea ja löytämättä jää. Ihopintasivelyä on turha kuvitella näkevänsä. Siinä missä alkuperäinen tanskalaisversio keskittyy taidolla ja vakavuudella ihmisten keskinäisiin suhteisiin, suomalainen versio latistaa typerällä valmiiksinauramisella ihmiset tolloiksi.

Kaiken hyväkkääksi alkuperäisestä draamasta on kuohittu kaikkein koskettavimmat tasot ja kohtaukset kokonaan pois.

On todella surullista, että hieno ja koskettava tanskalainen elokuva Swingers muuttuu suomalaisessa käsittelyssä pinnalliseksi kohellukseksi.

Jussi Virratvuori