Imatran koulu- ja päiväkotiverkkouudistuksen projektipäällikkö Mari Routti: "Mansikkalan puu-koulu on upea hanke”

Mari Routti. Tuija Horttanainen

Tuija Horttanainen

Lappeenrantalainen Mari Routti hyppäsi naapurikaupunkiin Imatralle mittavan koulu- ja päiväkotiverkkouudistuksen projektipäälliköksi vajaa vuosi sitten.

Vajaassa vuodessa on tapahtunut paljon, niin suunniteltua kuin suunnittelematontakin.

Viime viikkojen kuumin puheenaihe on ollut Linnalan koululaisten tulevaisuus. Imatralla on täytynyt ratkaista pikavauhdilla, minne käyttökelvottomaksi todetun Linnalan lapset sijoitetaan kevätlukukaudeksi.

Ratkaisuksi on löydetty Kulttuuritalo Virta.

– Pari viime viikkoa olen oikeastaan työskennellyt vain tämän asian parissa. Tämä osui kuitenkin työkalenterissa lähes parhaaseen mahdolliseen saumaan. Olin varannut tässä vaiheessa aikaa Kosken koulukeskuksen hankesuunnitelman mahdollisiin muutoksiin. Kun niitä ei tullut, minulla oli sopivasti aikaa Linnalan tapauksen selvittelylle, eikä siitä aiheutunut mitään viivästyksiä muihin aikatauluihin, Routti selvittää.

Palveluverkkouudistus etenee koko ajan. Pisimmällä on Vuoksenniskan koulukeskus, joka on valmis vajaan vuoden kuluttua elokuussa. Kaukopään ja Virasojan yksiköt siirtyvät tähän kouluun.

Mansikkalan koulukeskus, Suomen suurin puukoulu, valmistuu vajaan parin vuoden kuluttua. Mansikkalaan sijoittuvat Linnalan, Tainionkosken ja Mansikkalan yksiköt, lukio, Virta-opisto osittain ja mahdollisesti vuoropäivähoito Vuoksenniskalta ja Mikonpuistosta. Vuoropäivähoidon osalta muutokset eivät ole vielä täysin varmoja.

Viimeisenä valmistuu Kosken koulukeskus, elokuussa 2021. Sinne siirtyvät Imatrankosken ja Meltolan yksiköt yksiköt sekä kaksikielinen opetus Linnalasta ja Mansikkalasta..

Virasojan päiväkodin muutostyöt tehdään ensi kesänä. Routti luonnehtii muutoksia pienimuotoisiksi.

– Esiopetus siirtyy sieltä Vuoksenniskan uudisrakennukseen, joten tiloja muokataan pienemmille käyttäjille sopiviksi.

Imatran historiallisen palveluverkkouudistuksen perusteet ovat ensisijaisesti pedagogiset. Taloudellista näkökulmaa ei sitäkään kannata väheksyä.

– Ylläpidettävissä tiloissa neliöt vähenevät noin 30 prosentilla. Vastuualueen tilakustannukset pysyvät käytännössä kustannusennusteen mukaan samalla tasolla, vaikka hyvin heikkokuntoisista rakennuksista päästään uusiin ja korjattuihin tiloihin. Yleensä tällainen tarkoittaa kulujen nousuja, mutta tällä kertaa ei. Selittävänä tekijänä on neliöiden huolellinen mitoitus ja järkevä rahoitussuunnitelma.

Vastuualueen vuosittaiset tilakustannukset ovat tänä vuonna noin kuusi miljoonaa euroa, ja ennuste on jokseenkin sama vuodelle 2023. Tällä hetkellä päälle tulevat vielä noin 1,5 miljoonan euron nettokulut tilaelementeistä.

– Jos entiset rakennukset olisi peruskorjattu, vastaava kustannus olisi noin 9,9 miljoonaa euroa. Tämän hetkinen ennuste ei sisällä varausta mahdollisiin päiväkoti-investointien lisäkustannuksiin, mutta kustannusnousu niiden kanssakaan ei ole tässä mittaluokassa merkittävä.

Mari Routti on tyytyväinen, sillä kokonaisuus on tavoiteaikataulussa. Hankkeen yksityiskohdatkin ilahduttavat.

– Mansikkalan puukoulu on upea hanke! Se on saanut valtakunnallista huomiota niin rakentamisen kuin pedagogiikankin osalta. Lavuaarien paikat ovat jo tiedossa ja ennen joulua paneudutaan kulunvalvonta-asioihin. Imatran kaupungin verkkosivuilta löytyville palveluverkkouudistuksen sivuille saadaan pian uusia pohja- ja havainnekuvia nähtäville, Routti lupailee.

Ajankohtaista juuri nyt

Vuoksenniskan koulukeskus aikataulussa

Virasojan muutostöiden suunnitelma lähes valmis, työt toteutetaan ensi kesänä

Mansikkalan koulukeskuksen tarkennettu suunnittelu on loppusuoralla ja rakentaminen etenee aikataulussa

Kosken koulukeskuksen hankesuunnitelma on valmis

Mikonpuiston ja Tainionkosken päiväkotien mahdollisiin laajennuksiin palataan ensi vuoden elokuussa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu