Joulusalaatin kruunaa rubiininpunainen granaattiomena - näillä ohjeilla vältät pahan maun

RUOKA Tunkkaisen makuelämyksen välttämiseksi hedelmä pitää osata purkaa oikein.

Joulusalaatin juju on punaisen eri sävyjä sisältävissä raaka-aineissa. Raikkautta tuovat granaattiomena, mansikat ja punaiset viinirypäleet. Potkua antavat punainen chili ja punasipuli, ruokaisuutta saksanpähkinät ja halloumi. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Jos granaattiomena ei ole vielä tuttu hedelmä, on nyt joulun alla mitä parhain hetki ottaa se käyttöön ja suosia sesonkiherkkua.

Granaattiomenan rubiininpunainen väri sopii jouluun täydellisesti, ja itse hedelmä istuu niin makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin.

Syvänpunaisia siemeniä voi ripotella koristeeksi leivonnaisiin tai salaatteihin. Ne ovat mitä mainiointa silmänruokaa ja raikastavat ruoan kuin ruoan.

Granaattiomenan makua on myös helppo muunnella liottamalla siemeniä vaikkapa viinissä, konjakissa tai sitruunamehussa.

Hedelmän oma runsas mehu tulee ilman muuta hyödyntää, koska se on maukasta ja granaattiomenalla on monia hyviä terveysvaikutuksia.

Mehu on itse asiassa siemeniäkin suositumpi tapa käyttää granaattiomenaa. Mehu toimii hyvin myös vinaigretten raaka-aineena.

Hedelmälihan väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa."

Granaattiomenaa on viljelty tuhansia vuosia ympäri maailman. Siitä on mainintoja useiden eri uskontojen pyhissä teksteissä, myös Raamatussa.

Joskus on ehdotettu sitäkin, että paratiisin kielletty hedelmä olisi ollut granaattiomena.

Granaattiomenassa piileekin vaara: sen sisus on täynnä ihania punaisia siemeniä, mutta hedelmälihan valkoiset väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa.

Tunkkaisen makuelämyksen välttämiseksi on tärkeää, että hedelmän osaa "purkaa" oikein. Sitä ei missään nimessä pidä halkaista ja syödä lusikalla.

Käsittely aloitetaan pyörittelemällä granaattiomenaa kämmenellä kovaa pintaa vasten, koska se auttaa siemeniä irtoamaan syömäkelvottomasta kuoresta.

Sen jälkeen hedelmästä leikataan kanta pois, kuin lakki pyöreän hedelmän päälaelta.

Kun kanta on nostettu pois, hedelmään tehdään pystysuunnassa pintaviiltoja noin sentin välein varoen leikkaamasta kokonaan kuoren läpi siemeniin asti.

Viiltojen avulla hedelmän saa avattua helposti lohkoina.

Lohkoista siemenet irrotetaan kulhoon ja valkoiset kalvot poistetaan huolellisesti.

Granaattiomenan mehukkuus saattaa tehdä hommasta sotkuista, joten vaatteitaan kannattaa varoa.

Mehun väriaine on voimakasta, jonka vuoksi sitä käytetään ruokateollisuudessa punaisen elintarvikevärin valmistamiseen.

Yhdessä hedelmässä on runsaasti siemeniä, helposti yli yhden kerran tarpeen.

Ylijäävät siemenet voi säilyttää jääkaapissa. Ne ovat tuoreita niin kauan kuin siemenet säilyttävät rubiininpunaisen värinsä ja pysyvät kirkkaina.

Jos ja kun granaattiomenan siemenet ovat sameita, kellertäviä tai jopa ruskeahkoja, ne joutavat roskiin. Tämä on hyvä pitää mielessä jo hedelmää avatessa: jos siemenet eivät täytä mainittuja laatuvaatimuksia, olet valitettavasti ostanut vanhan hedelmän, joka on käyttökelvoton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu