Leffa-arvio: Tragedia Barentsinmerellä

ELOKUVA Kursk on koskettava kuvaus siitä, kuinka valtiovallan tarve säilyttää kasvonsa menee yksilön hengen edelle.

Thomas Vinterberg on ohjannut jäntevän tragedian. _

toimitus

Elokuun 12. päivänä vuonna 2000 Barentsinmerellä upposi Kursk-niminen venäläinen ydinsukellusvene. Onnettomuusketju sai alkunsa torpedo-osastolla sattuneesta räjähdyksestä, minkä seurauksena sukellusvene painui pohjaan kesken merisotaharjoituksen mukanaan koko 118-henkinen miehistö.

Suurin osa menehtyi heti, mutta 23 sotilasta sinnitteli hengissä suljetulla osastolla ja odotti pelastusta.

Tilanteesta ja sen vakavuudesta vaiettiin aluksi hyvinkin tarkasti, koska sotilasmahti halusi antaa maailmalle kuvan, että kaikki on hallinnassa.

Todellisuus oli muuta. Pelastusvälineitä ei ollut huollettu aikoihin ja tärkeitä tarvikkeita oli myyty pois. Koko pelastuskalusto oli täysin rempallaan. Tilannetta ei myöskään helpottanut se, että ydinreaktoreiden räjähtäminen olisi levittänyt Jäämerelle ympäristökatastrofin, jonka rinnalla Tšernobyl olisi ollut harjoittelua.

Välttääkseen kansallisen häpeän Venäjä kielsi ulkovaltojen tarjoaman avun viimeiseen saakka – ja sitten olikin liian myöhäistä toimia.

Tanskalainen elokuvaohjaaja Thomas Vinterberg, jonka käsialaa ovat muun muassa elokuvat Juhlat ja Jahti, on pienen hapuilemisen jälkeen saanut itsensä hyvään iskuun. Kursk on ohjattu tiukalla näkemyksellä, joka karsii elokuvasta sankarillisen sotaelokuvan kliseet ja turhanpäiväisen actionin. Elokuva on jäntevästi jaksoteltu tragedia, joka säilyttää tehokkaasti jännitteensä siitä huolimatta, että katsoja tietää elokuvan lopputuloksen.

Kahden miehistönjäsenen pitkä sukellus sukellusveneen syövereissä saa katsojankin pidättämään jännityksestä henkeään. Vastaavasti pienet helpotuksen pilkahdukset, keksien ja suklaan löytyminen tai hörpyt vodkapullosta, saavat katsojankin hetkeksi uskomaan, että toiveita pelastumisesta on vielä. Välillä seurataan omaisten tuskaista odottelua ja vihaksi purkautuvaa huutoa laivaston upseerien valheellisista tiedonannoista.

Elokuva on kriittinen ja asettaa Venäjän laivaston toimet outoon valoon. Onko totta, että korkeimpien upseerien tiedossa ei ollut, minkälaisessa kunnossa välineistö oli. Ja eikö varoituksia ”hikoilevista” torpedoista otettu oikeasti kuuleviin korviin. ”Toimitte ohjekirjan mukaan, mitään muutoksia ei sallita”.

Vinterberg on ilmeisen tarkoituksella miehittänyt korkeimman upseerin eli Boris Nikolajeviz Jeltsinin rooliin 90-vuotiaan Max Von Sydowin Näyttelijävalinnalla hän kysyy, olisiko Venäjän armeijassa aika antaa tilaa nuoremmille kuin mennä ikäloppujen äijien vanhoillisen, pysähtyneen mielen mukaan.

Muutoksen tuuliin tähtää myös elokuvan hieno loppukohtaus, jossa siunauskappelissa olevat lesket ja heidän lapsensa ottavat vastaan korkeimman päällystön surunvalittelut. Lapset kuitenkin kieltäytyvät valitteluista ja samalla saattavat korkea-arvoisen lähetystön suureen häpeään.

Ratkaisu on ymmärrettävä, sillä upseerien vitkastelu maksoi miesten elämän. Venäjän kansallinen ylpeys koki tapahtuman kautta valtavan takaiskun.

Kursk menee voimallisesti tunteeseen kuvatessaan miehistön epätoivoista kamppailua hengestään. Miehistö näytetään tavallisina ihmisinä, joilla on erikoinen työpaikka: 154 metriä pitkä Oscar II -luokan ydinsukellusvene. Töihin lähdetään, mutta yllättäen ei illalla tullakaan takaisin.

Ohjaaja kieltää elokuvastaan kaiken poliittisen spekulaation, mutta ei voi sille mitään, että upseeriston toiminta ja länsivaltojen pelko luovat kerrontaan hyvää jännitettä.

Kursk tarjoaa tiiviin ja paikoin hyvinkin kihelmöivän kaksituntisen, joka kyllä puhutteleekin katsojaa sopivan tehokkaasti.

Olli-Matti Oinonen