Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seksi seksirobotin kanssa on pettämistä – nyt se on tutkittu laboratorio-oloissa Suomessa

Seksin harrastaminen seksirobotin kanssa koetaan aviopuolison pettämiseksi, käy ilmi Helsingin yliopistossa tehdyistä moraalitutkimuksista.

Ensimmäiset ihmistä muistuttavat seksirobotit ovat tulossa markkinoille, ja keskustelu niiden ympärillä on vilkasta.

Robottien on spekuloitu muun muassa lopettavan seksikaupan tai tekevä siitä arkipäiväistä. Joissakin arvioissa ne joko tuhoavat avioliittoja tai maustavat parisuhteita, lohduttavat yksinäisiä tai ruokkivat toksisia käyttäytymismalleja.

– Tunteita ne ainakin herättävät, vaikkei niiltä aitoa vastarakkautta lähitulevaisuudessa saakaan. Yksi usein esitetty kysymys on, onko seksirobotin käyttö pettämistä vai ei, toteaa kognitiotieteen tutkija Mika Koverola Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Asiaa on nyt tutkittu yliopiston humanistisen tiedekunnan digitaalisten ihmistieteiden osaston Moralities of Intelligent Machines -tutkimusryhmässä.

Se lähestyi aihetta "kokeellisen moraalipsykologian" keinoin kahdessa Suomessa tehdyssä laboratoriotutkimuksessa.

Koehenkilöitä oli toisessa tutkimuksessa noin 170 ja toisessa 260. He lukivat tarinan, jossa työmatkalla oleva henkilö, joko naimisissa oleva tai sinkku, vierailee bordellissa. Bordelli mainostaa ikkunassaan joko”Et voi erottaa robottejamme aidoista ihmisistä” tai ”Kaikki työntekijämme ovat aitoja ihmisiä”.

Naimisissa olevan henkilön toimintaa pidettiin kautta linjan tuomittavampana kuin sinkun, ja seksirobotin palveluista maksamista vähemmän tuomittavana kuin ihmistyöntekijän.

Mitatuista luonteenpiirteistä ja muista taustamuuttujista korkeampi tieteisfiktioharrastuneisuus ennusti vähäisempää tuomitsevuutta seksirobotin käyttöä kohtaan.

Konservatiivisuuteen liittyvät piirteet taas ennustivat korkeampaa tuomitsevuutta kumpaakin vaihtoehtoa kohtaan.

Mielenkiintoista oli, että ihmiset, joiden inhoreaktio mahdollisiin taudinaiheuttajiin oli voimakas, suhtautuivat hyväksyvämmin seksirobotin käyttämiseen varsinkin silloin kun tarinan henkilö oli naimisissa.

Tutkimustulosten mukaan seksi seksirobotin kanssa nähdään pikemminkin seksinä kuin masturbaationa ja näin ollen naimisissa olevan henkilön kohdalla pettämisenä.

– Jatkotutkimuksissa on tarkoitus selvittää pitääkö tämä paikkansa myös muissa tilanteissa kuin robotin vuokrauksessa ja muiden kuin täysin ihmisenkaltaisten seksirobottien kohdalla, Koverola kertoo tiedotteessa.

Tutkimusta on rahoittanut Jane ja Aatos Erkon säätiö. Se on hyväksytty esiteltäväksi 4th International Congress on Love and Sex with Robots -konferenssissa sekä julkaistavaksi Springer Lecture Notes in Computer science -sarjassa.