Tutkimus: Suomalaiset eivät halua poliitikkojen rikastuvan – Katso kelle kaikille vaurastuminen on "sallittu"

Jari Pietiläinen

Suomalaiset sallivat vaurastumisen eniten yrittäjälle, lääkärille, insinöörille ja lukion opettajalle. Vähiten hyväksyttyä vaurastuminen on kohujulkkikselle ja poliitikolle.

Danske Bank kysyi suomalaisilta heidän näkemyksiään yleisten ammattien edustajien vaurastumisen hyväksyttävyyttä.

Vaurastua voi monella tavalla, mutta toiset tavoista ovat hyväksyttävämpiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan säästämisen mahdollistava kulukuuri, ahkera työnteko ja opiskelu ovat suomalaisten mukaan hyväksytyimmät tavat vaurastua.

– Suomalaiset pitävät hyväksyttävinä suoraviivaisia ja kärsivällisyyttä vaativia tapoja vaurastua. Ne korostavat perushyveitä, kuten ahkeraa ponnistelua, vaatimattomuutta ja kurinalaisuutta, sanoo Danske Bankin Suomen varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen

Laaksonen sen sijaan ihmettelee lottovoiton korkeaa sijaa hyväksyttyjen vaurastamiskeinojen listalla.

Lottovoittoa pitää hyväksyttävänä vaurastumistapana 31 prosenttia suomalaisista, kun esimerkiksi säännöllistä sijoittamista alle 500 euroa kuukaudessa saa vain 11 prosentin hyväksynnän.

Erityisen suopeita lottovoitolle ovat keski-ikäiset: 40-49-vuotiaiden mielestä se on hyväksyttävin keino vaurastumiseen.

– Suomalaiset karsastavat edelleen sijoittamista vaurastumisen lähteenä, vaikka samaan aikaan suosivat työtä ja säästämistä. Lottovoitolla rikastuminen perustuu onneen, ei ihmisen omiin kykyihin tai toimiin, Laaksonen sanoo.

Julkisuuden tuomaa vaurastumista ja varallisuuden saavuttamista avioliitolla pidetään selvästi vähiten hyväksyttävinä tapoina vaurastua.

Viiden kärki muodostuu tavoista, joista ainakin osin saatetaan kokea, että vaurastuminen näillä keinoin ei ole itse ansaittua.

Lottovoitto on ainoa tapa, joka nousee sekä hyväksytyimmissä että ei-hyväksytyimmissä viiden kärkeen.

Vauraus tarkoittaa tutkimuksen mukaan suomalaisille erityisesti taloudellista mielenrauhaa ja vapautta talousmurheista. Danske Bankin tutkimuksen mukaan suomalaiset hyväksyvät vaurauden perinteisesti arvostetuilla aloilla työskenteleville suomalaisille. Vauraus suodaan eniten yrittäjälle, lääkärille, insinöörille ja lukion opettajalle.

– Miksi suomalaiset ajattelevat, että taloudellinen mielenrauha ja vaurastuminen kuuluvat vain tietyille ammattiryhmille? Me uskomme, että taloudellinen mielenrauha ja vauraus kuuluvat kaikille, Laaksonen sanoo.

Tämän kyselytutkimuksen Danske Bankille toteutti YouGov Finland. Tutkimukseen vastasi 1 507 suomalaista 30.10.-2.11. Kyselyn virhemarginaali kokonaistuloksissa on noin 2,3 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu