Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amerikkalainen laatulehti innostui Suomesta – "Onnellinen maa, jossa kansanedustajat asuvat saunassa"

The New York Times, yksi Yhdysvaltojen merkittävimpiin kuuluvista sanomalehdistä on käyttänyt päättyvänä vuonna huimasti voimavaroja Suomen ja Helsingin asioiden käsittelyyn palstoillaan.

Pelkästään kahden viimeisen viikon aikana lehdessä on ollut parisenkymmentä Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua koskevaa artikkelia. Juttujen aiheet ovat vaihdelleet aina suomalaisten onnellisuudesta ydinvoimaloihin ja hyönteisten rokotteisiin saakka.

Lehti nostaa yllättäen Kauniaisen peräti koko planeetan onnellisimmaksi paikaksi. NYTimes muistuttaa, että keväällä Suomi nousi YK:n tuoreessa tutkimuksessa maailman onnellisimmaksi valtioksi – ja pikkuruinen Kauniainen on puolestaan Suomen onnellisin kaupunki.

Amerikkalaiset saavat lehden palstoilta lukea myös siitä, että Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan aikataulu venyy suunniteltua pidemmälle. Näillä näkymin rakentaminen saattaa alkaa vuonna 2021 ja valmista voisi tulla vuonna 2028.

Myös tieto kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) asumisesta saunassa on kantautunut yli Atlantin valtameren. Kyse oli siitä, että Vähämäki oli saanut korotettua kulukorvausta, vaikka hänen kakkosasuntonsa olikin kerrostalosta vuokrattu sauna.

– Vähamäen epäillään pettäneen Suomen eduskuntaa noin 13 000 eurolla (noin 14 800 dollaria) perusteettomina asumistukina, mutta lopulta selvisi, että Vähämäki on jo maksanut saamansa tukirahat takaisin, The New York Times kertoo.

Hyönteisille luodun rokotteen uskottiin pitkään olleen mahdottomuus, sillä hyönteisten ei ole uskottu olevan lainkaan immuniteettia. The New York Times muistuttaa, että tässäkin Suomi riensi apuun.

– Kun tiedemiehet ymmärsivät, että hyönteiset voivat saada immuniteetin ja siirtää sen jälkeläisille, ryhdyttiin tutkimaan sitä, voidaanko prosessi toteuttaa laboratoriossa, lehti kertoo.

– Vuonna 2015 Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä toiminut tohtoriFreitak julkaisi tutkimuksen, jotka selitti tätä prosessia. Tämän jälkeen hyönteisille tarkoitettu rokote näytti toteutuvan.

The New York Timesin painosmäärä on arkisin yli 570 000 kappaletta ja sunnuntaisin lähes 1,1 miljoonaa. Lisäksi lehdestä on tehty 2,9 miljoonaa digitilausta.

Lehti on perinteisesti yksi maailman seuratuimpia julkaisuja, jonka palveluksessa on noin 1 300 toimittajaa ympäri maailman.