Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU-gallup: Suomalaiset kiristäisivät raiskauslakia – Valtaosan mielestä raiskaus pitäisi määritellä suostumuksen puutteen kautta

Lähes kaikki

Jopa neljä viidesosaa suomalaista haluaa muuttaa rikoslakia niin, että sukupuoliyhteys ilman toisen suostumusta luokiteltaisiin raiskaukseksi. Luvut käyvät ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista.

Lain pitäisi ennallaan vain seitsemän prosenttia vastaajista.

USU-gallupiin vastanneista naisista yli 90 prosenttia haluaa määritellä raiskauksen suostumuksen puutteen kautta. Noin kolme neljäsosaa miehistä on samalla kannalla.

Tähän on monessa Suomea lähellä olevissa valtioissa muutenkin menty.

Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki sanoo Uutissuomalaiselle, että tulos kuvastaa Suomessa tapahtunutta asennemuutosta.

– Tämä vastaa sitä linjaa, jota ihmisoikeuskeskustelussa on käyty. Tähän on monessa Suomea lähellä olevissa valtioissa muutenkin menty. Esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa on jo määritelty raiskaus suostumuksen pohjalta.

Kimpimäen mukaan koko seksuaalirikoksia koskeva luku rikoslaissa olisi uudistettava.

Nykyisen rikoslain mukaan raiskaus määritellään henkilöön kohdistuvan väkivallan tai sen uhan kautta. Raiskauksesta voidaan tuomita myös uhrin tiedottomuutta tai muuta avutonta tilaa hyväkseen käyttänyt henkilö.